Тяхното изкуство дава смисъл и дарява светлина: SoulBmoll представят на концерт дебютния си едноименен албум

Тяхното изкуство дава смисъл и дарява светлина: SoulBmoll представят на концерт дебютния си едноименен албум

В техните песни се чува колко ентусиазирани са те от музиката, колко окрилени, колко много й се радват и я обичат, как силно я прегръщат и с любов я споделят с нас. Това са музикантите от SoulBmoll, които от ученическо трио днес са деветчленна група, а утре на концерт в „София лайв клуб“ представят дебютния си албум.

Тримата член-основатели на състава са Виктор Викторов – ударни, Иван Йорданов – тенор саксофон, и Мартин Бодуров – тромпет. „Към 12-и клас на Музикалното училище искахме да си имаме група, да правим наша музика. Решихме да се съберем и репетирахме в училище, но си нямахме басист. Запознахме се със Светлин Стайков, който дойде на една репетиция. Тогава пък вече имахме нужда и от китара. Светлин ни запозна с Момчил Косев. Когато решихме да включим певици, се появиха нашите красиви цветя Славина Калканджиева, Божана Спасова и Миглена Русева – трио Trinity. Така започна цялата тази магия, която се нарича SoulBmoll.“ – връща се не толкова далеч назад във времето Виктор Викторов в интервю по Джаз ФМ. Днес в групата е още Александър Васев – пиано. Специални гости в концерта им утре ще са подкрепящите ги Вили Стоянов и Михаил Йосифов. „Излъчването от сцената ще бъде здраво, мощно, силно.“ – подготвя ни за преживяването Момчил Косев.

SoulBmoll бързо намериха вярна публика, която следи техните концерти, а вече ще може да слуша и първия им албум. За връзката със слушателите Виктор казва: „Те ни зареждат и ни мотивират.“ „Взаимно е.“ – потвърждава Момчил. Така музикантите стават още по-силни и изразителни, а техните почитатели – още повече. „Ние сме много хора на сцената и там кипи живот, има енергия всеки път. Забелязваме как хората най-малкото се усмихват, други танцуват и пляскат с ръце, а на тези, които пеят – благодаря лично!“ – споделя наблюденията си за реакцията в залата Момчил. Виктор има обяснение: „Предполагам, че те харесват комуникацията, която имаме помежду си на сцената. Велико е!“. Момчил е сигурен, че публиката забелязва приятелството между тях, а в основата му е музиката. „Тя е начин на живот, средство за себеизразяване и лично на мен ми носи страшно много радост. Аз съм един изключително щастлив човек!“ – описва себе си Виктор. „В нашата група има голямо разбирателство.“ – отбелязва Момчил и споменава, че от време на време характерите се сблъскват: „Успяваме да стигнем до консенсус, не пренебрегвайки ничие мнение.“ „За общото благо.“ – откроява обединяващия фактор Виктор.

В паузата между двете части на нашия разговор слушаме I Can Get It и неизбежно танцуваме, както сме седнали на столовете в студиото. „Точно това е идеята – музиката трябва да забавлява. Мислехме, че повечето от нашите аранжименти имат доста музикантски форми и са трудни за възприемане, затова записахме една песен, на която всички могат да танцуват.“ – обяснява Момчил Косев.

С очевидна музикална ерудиция, те са благодарни на своите учители проф. Христо Йоцов и Михаил Йосифов, дали им най-доброто от себе си и подкрепили ги с приятелско отношение. Знание как се случва музиката им дават и индивидуалните им преподаватели проф. Цветан Недялков – китара, Иван Стоянов – бас китара. Във финалното оформяне на звука на песните им помага Десо от „Мастило“, който ги записва в студиото си със своя помощник Генади Петков и им дава съвети за на аранжиментите.

Умни в подхода си към музиката, важни в думите, които изпяват, отговорни към изкуството и любвеобилни в общуването си с публиката – музикантите от SoulBmoll са всичко, за което бихме могли да мечтаем. Тяхното изкуство дава смисъл и дарява светлина.

„Музиката е много силна и има възможността да възпитава, да носи културата в себе си. Тя може да бъде използвана за добро и за лошо.“ – Момчил Косев предупреждава за застоя и еднообразието в мейнстрийма, които влияят негативно на хората. Те обаче са от светлата страна на майсторството и изразителносттта. „Можеш да прецениш хората по музиката, която слушат.“ – посочва нейна характерна черта Виктор Викторов. Многобройните почитатели на SoulBmoll са сродните души, с които ще се срещнем в танца и смисъла утре вечер.

  • Интервюто на Светослав Николов с Момчил Косев и Виктор Викторов от SoulBmoll можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Концертът за представянето на дебютния албум на SoulBmoll на 28 май от 20 ч. в „София лайв клуб“ е с вход свободен. Джаз ФМ е медиен партньор.