Тяхната музика лекува душата – Kan Wakan ни разкриват личния свят на мистична красота и тихо щастие в дебютния си албум Moving On

Тяхната музика лекува душата – Kan Wakan ни разкриват личния свят на мистична красота и тихо щастие в дебютния си албум Moving On

В своето изкуство групата Kan Wakan дава музикален израз на тревожността ни и я облекчава. Музикантите от Лос Анджелис, водени от българина Георги Линев, са вглъбени в нашите житейски безпокойства, за да ни изведат от тях и да ни подадат балсам за лекуване на раните. Те ни спасяват от драматизма на напрежението с позитивна в своята приглушена мрачност музика. За Kan Wakan сегашният момент е по много буквален начин резултат от преживяванията от миналото и желанията ни за това, което предстои. Музиката им е с корени в 60-те, но с усещане за бъдещето – електронни и акустични инструменти звучат в минималистичен джаз и соул и в оркестрова широта. Техните думи са с мъдростта на култури от три континента – музикантите са от България, Филипините и Съединените щати, и моделират нашата перспектива за желанията ни, които само изглеждат неосъществими. Като ключ към реализирането им музикантите посочват създаването на връзка с нашите вътрешни усещания.

Дебютният албум на Kan Wakan Moving On, както и първият им краткосвирещ проект Forever Found, излизат на музикалния пазар от култовия джаз лейбъл Verve. Това е признание за таланта и визионерството им и съвсем естествено резултат от голямата популярност, която групата успява да набере за месеците от своето сформиране, и то в град като Лос Анджелис, в чието богатство и многообразие лесно можеш да се изгубиш, ако не се отличиш. Георги Линев замисля създаването на своя формация през 2010 г., а в началото на 2012 г. Kan Wakan с участието на вокалистката Кристиане Баутиста от Филипините и продуцента и китарист Питър Потьонди от Съединените щати вече е факт. Съдбата на състава е свързана и с камерния оркестър Metamorphosis, дирижиран от Стефан Линев – ръководител на камерния оркестър „Български виртуози”, чичо на фронтмена на Kan Wakan Георги. LA Weekly включва формацията в списъка си на групите, които скоро ще изригнат на музикалната сцена. Цялата 2013 г. музикантите работят в студия в района на Лос Анджелис, като работят с многократния носител на „Грами” продуцент и инженер Деръл Торп (Radiohead, Beck, Air, „Нарлс Баркли”), а записите миксира инженерът Том Елмхърст (Адел, Florence and the Machine, The Black Keys, Arcade Fire, Ейми Уайнхаус), също многократен носител на „Грами”. Обложката на Moving On е вдъхновена от гледките и усещанията в националния парк Joshua Tree и е заснета там от легендарното студио Storm Studios, на което е заслугата за запомнящия се дизайн на албуми на групи като Pink Floyd.

Kan Wakan са нарекли така групата си по думата за „космос” на един от езиците, които се говорят във Филипините. „Това е музика, която ни вдъхновява да мечтаем в по-голям мащаб”, пише Моли Бергън в LA Weekly. Фееричният свят, за който Kan Wakan създават чисто физическо усещане на финала на дебютния си албум Moving On, е нашият свят на мечти, открития, вълнения – свят на мистична красота и тихо щастие.

Дата на издаване : 3 юни 2014 г. от Verve