Thirsty Ghost на Сара Газарек ни разлиства многоликата женска природа

Thirsty Ghost на Сара Газарек ни разлиства многоликата женска природа

Няма да скрия, че много харесвам вокалния стил на американската джаз певица Сара Газарек, която това лято издаде шестия си албум Thirsty Ghost. В него звучи брилянтният й, все така еластичен, но далеч по-зрял глас. С всяка една пиеса тук с лекота се разлиства пред слушателя многоликата женска природа, а в пеенето си Сара Гаарек е по-честна отвсякога.

Впрочем, както се случва в живота, човек съзрява и заради преодолените и преосмислени тревоги, провали, трагедии. Сара Газарек преживява тежък екзистенциален период, в който успява да преработи смъртта на близък човек и неудачи в брака си през музиката, на която издъно се отдава. Така се ражда албумът Thirsty Ghost с интересен музикален материал, претворен дръзко и интелигентно. Включени са различни песни, сред които такива на Стиви Уондър и на Ник Дрейк. Последният присъства с красива разработка на песента River Man, където гласът на Газарек разцъфтява в нови цветове, а духовите инструменти придават мека перспектива на вокала и джаз триото. В колекцията от песни може да се чуе драматична версия на кънтри баладата на Доли Партън Jolene, както и простата, но дълбоко вълнуваща версия на джаз класиката I Get Along Without You Very Well. А песента на Бьорк Cocoon е интерпретирана в чудата атмосфера с призрачно на места пиано и дискретни екзотични вокални интонации.

Певческото и импровизационно изкуство на Сара Газарек се чува особено ярко в песните Never Will I Marry и Spinning Round. А своеобразният акцент в албума й е песента Distant Storm. Това е инструментална, добре известна пиеса на пианиста Брад Мелдау с оригинално заглавие When It Rains. Но Сара Газарек й е написала свой текст и я интерпретира майсторски в компанията на своя ментор – певеца Кърт Елинг.

Скоро след като се появи Thirsty Ghost, мнозина сред американските критици, включително и сайтът AllAboutJazz провъзгласиха, че това е най-зрелият албум на Газарек до този момент. Гласът й е много свободен, смел и полиран, но сега се усеща и зрелостта й на жена, която се е изправила пред предизвикателствата и е оцеляла. Песните тук имат няколко музикални посоки, но дълбочината и честността в пеенето на Сара Газарек обединяват тези различности и превръщат албума в бижу за всеки ценител на съвременния вокален джаз.

Дата на издаване: 23 август 2019 г. от MRI