The Temptations вече шест десетилетия са владетели на нашите сърца и празнуват юбилея с албума „60“

The Temptations вече шест десетилетия са владетели на нашите сърца и празнуват юбилея с албума „60“

В сърцето на проекта е член-основателят на групата Отис Уилямс

The Temptations са ни любими освен с незабравимите аренби песни като My Girl и танцувалните фънк хитове като Get Ready, също и с нежните балади. Много важен техен принос е създаването на психеделичния соул през 1968 г. с песента Cloud Nine, когато групата работи с продуцента Норман Уитфийлд. С този албум издателите им „Мотаун“ получават първото си „Грами“ – за най-добро аренби вокално изпълнение на група. Юбилейният албум на The Temptations – „60“, е с всичко, което групата е създавала през своята славна история, в звучността на съвремието. Изпълнителен продуцент на проекта е единственият останал в групата от първоначалния ѝ състав Отис Уилямс.

Албумът започва с просляващата любовта песен Let It Reign. Слушаме внимателно, за да усетим как звукът на познатата ни отпреди 60 години група присъства тук. Чуваме и посланията ѝ. The Temptations са грууви, актуални, привлекателни и отново провъзгласяват любовта като наш спасител. Следва автобиографичната за групата When We Were Kings. Интересен е реализмът на преценката. Мнозина коронясани изпълнители не биха заявили, че вече не царуват. Да, The Temptations не са владетели на съвременната музикалната сцена, но веднъж спечелили сърцата ни, остават завинаги с тях. Сега ги слушаме нови – и ние, и те, все така свързани в онази силна и безпрекословна първа любов.

Юбилейният албум „60“ продължава с песни за любовта със специален акцент върху уважението към жените и безпрекословното зачитане на достойнството им, за дълбокото изживяване на любовта. Има и песен за овластяването на хората, за това колко е голяма силата на сплотената общност. Сред авторите са Отис Уилямс, Нарада Майкъл Уолдън, както и Смоуки Робинсън, който още в самото начало пише някои от хитовете на групата. Песните са със съвременен облик, включват и рапиране, има дори и реге.

Преди да зазвучи последната песен в албума върху дълга интродукция Отис Уилямс разказва историята на The Temptations: „Детройт, Мичиган, 1960 г., Motown Records. По това време групата ми се наричаше Otis Williams & The Distants. Записвахме за малка компания и бяхме издали песента Come On. Тя ни отвори доста работа, тъй като стана популярна, а това означаваше да участваме в партитата на известни диджеи в събота и дори в неделя. В тази въпросна вечер бяхме в St. Stevens Community Center. С групата ми The Distants пеехме Come On и публиката бе направо полудяла. След нас трябваше да излезе Смоуки Робинсън със своята The Miracles. Той бе дошъл с г-н Бери Горди. Ние не можехме да слезем от сцената, защото хората искаха още и още. Но накрая вече ние бяхме сред публиката, а аз се озовах до Бери Горди. Той се обърна към мен с думите: „Много ми хареса песента ви. Обади ми се, основавам своя звукозаписна компания.“ Запазих неговата визитка. Нещата с нашия лейбъл не вървяха добре. Обадих се на мениджъра артисти на „Мотаун“, казах му, че г-н Горди ни е поканил и той ни даде час за среща.“ След тези думи Отис Уилямс се обръща към Бери Горди: „Благодаря, че бе там на точното място в точния момент. Защото Бог е винаги навсякъде. В този моментт той бе там, за да напишем част от музикалната история с теб, с „Мотаун“ и да станем част от нещо, което ще живее завинаги.“ И зазвучава Come On – жизнена и енергична, показваща и в новата си версия гигантския заряд, който изстреля на сцената The Temptations преди 62 години и с който и до днес са в музикалните висини.

The Temptations са ритъмендблус група номер 1 на всички времена. Излизането на „60“ съвпада с 80-ата годишнина на Отис Уилямс. „Нашият нов албум въплъщава наследството ни, любовта ни към музиката и надеждата ни, че чрез нея можем да събираме хората и да ги извисяваме. Бихме искали почитателите ни да му се насладят, да го споделят със семейството и с близките си по целия свят. Той е дар от все сърце за нашите фенове – предишни, настоящи и бъдещи.“ – обръща се към слушателите Отис Уилямс. Групата се радва на несекващ интерес към нейната музика. На „Бродуей“ предстои да се завърне хитовият мюзикъл Ain't Too Proud: The Life and Times of The Temptations.

За да опознаем The Temptations още по-добре, групата публикува видео трилогия в Ютюб канала си.

Началото:

Новият албум:

Посланието:

Дата на издаване: 28 януари 2022 г. от Universal Music

Ключови думи: