The Sting Variations на Тиърни Сътън - интелигентен и дълбоко осмислен музикален прочит на творчеството на Стинг

The Sting Variations на Тиърни Сътън - интелигентен и дълбоко осмислен музикален прочит на творчеството на Стинг

На 9 септември американската джаз певица Тиърни Сътън реализира новия си албум The Sting Variations. Той представлява много стилна вокална продукция с различен, интелигентен и дълбоко осмислен музикален прочит на творчеството на един от най-влиятелните съвременни певци и музиканти Стинг.

Впрочем, това е албум създаден от целия бенд на Тиърни Сътън, начело на който стои Крисчън Джейкъб. Неговата философия за преаранжиране на познати и дори иконични песни, каквато е If You Love Somebody Set Them Free на Стинг, е много интересна и провокативна. Самата Тиърни я възприема за този албум. И двамата са на мнение, че когато една прочута песен се пресъздаде, трябва да се запази душата на композицията. Но когато една тема е консервирала характера си в текста и в историята, която разказва, то новата интерпретация може да се разгърне и в текста като се придадат нюанси или различна трактовка и на думите. Тиърни Сътън е категорична, че не е склонна да следва оригиналната версия на песните и подхожда радикално към почти всяка песен на Стинг, като внимава да запази духа им.

Албумът The Sting Variations се е получил като бижу в съвременния вокален джаз. В него Тиърни Сътън използва традиционните изразни средства на джаза и прониква дълбоко в творчеството на Стинг, което е изходният й материал, за да го интерпретира различно, по свой собствен начин. Песните, познати ни от Стинг - някои повече, други по-малко, са претърпели красива алхимия чрез гласа и инакомислието на вокалистката. Тя и нейните музиканти са направили записи, които заживяват свой собствен живот без никаква следа от имитация и напълно и задълбочено преосмислени. Това е и същината на интерпретаторското изкуство. То се състои във вътрешната музикална еволюция на всяка изпълнена наново творба, която трябва да представи личната, творческа метафизика на артиста. Така чрез творчеството на Стинг откриваме нестандартната и изненадваща мисъл на Тиърни Сътън, която признава, че истински е открила Стинг като творец съвсем наскоро, чрез един от последните му проекти - The Last Ship, направен за „Бродуей“. В албума има наистина неузнаваеми версии на популярни песни на британския певец и композитор като The Fields of Gold, Message in a Bottle, Fragile. А най-въздействаща и различна е If you Love Somebody Set Them Free.

Дата на издаване: 9 септември 2016 г. от BFM Jazz

The Sting Variations на Тиърни Сътън и нейната група е акцент на предаването Singin' & Swingin'.