The Rag Waltz Time на Братя Владигерови – за живота тъй богат и интересен!

The Rag Waltz Time на Братя Владигерови – за живота тъй богат и интересен!

Винаги вдъхновени, ентусиазирани и много талантливи, винаги сливащи се и допълващи се, винаги готови да се пошегуват, с обич и уважение да веселят слушателите… В новия си албум The Rag Waltz Time Братя Владигерови ни предлагат превъзходен джаз с красиви включвания на българската музикална традиция, както дядо им Панчо Владигеров прави в своите творби (и на което учи и Милчо Левиев). Именно към прочутия прародител е отправено едно от посвещенията на албума, който отдава почит и към преминалата през буря и очакващата поредни катаклизми епоха на 30-те. С пиеса за Румен Тосков – Рупето и с песен с участието на тяхната племенничка Илидия Пенкова албумът The Rag Waltz Time претворява усещането на Братя Владигерови за живота като изпълнен със заслужаващи внимание – важни, интересни, любопитни и забавни моменти.

19 музиканти в един албум

Съчетанието на рагтайм с валс в откриващата албума заглавна пиеса предвещава еклектизма и шегата и в тази продукция на Братя Владигерови – джазът обича да събира и да радва. За своя нов албум те са поканили 17 музиканти, основно от София и Виена. Димитър Карамфилов и Стоян Янкулов – Стунджи са главни действащи лица, но много активно и задушевно присъства и кавалджията Недялко Недялков. Тук са и внукът на Марин Големинов – саксофонистът Христо Големинов, кавалджията Димитър Карамитев и вокалистката Милена Караджова, която плътно подкрепя Илидия Пенкова в песента I Can’t/„Не мога“ за „един живот, една мечта“ за любовта.

Александър Владигеров

В почит към Панчо Владигеров

В The Rag Waltz Time за първи път Александър и Константин Владигерови посягат към творчеството на своя дядо Панчо Владигеров. Те претворяват пиесата му „Господско хоро“, написана през 1932 г. за цикъла „Български песни и танци“. „В случая ни вдъхновиха ритъмът, движението и комплексността на изпълнението на мелодията – чисто технически човек трябва да е много на „ти“, за да може да го изсвири.“ – описва работата Сашо. Така Господското хоро, което е в 2/4 и е композирано от Панчо Владигеров в 7/8, те го правят 9/8. „Така че може да се забавлява човек и да го слуша. Много ни харесва в тази му форма.“ – добавя Косьо.

Подходът към тази пиеса отразява и историята за техния дядо, която разказват в книжката към албума. Когато маестрото дочул критики, че музиката му била твърде плътна и следователно – трудна за свирене, той казал: „Аз пиша тъй, че да има хляб за всички музиканти.“ След което добродушно се усмихнал и добавил: „Пък и половината ноти да изсвирят, пак ще звучи добре.“ (Из „Усмивките на П. Владигеров“ – Д. Димитров и Ал. П. Владигеров)

Константин Владигеров

На път: Шумен, Пловдив, София, Виена, Созопол, Камен бряг

Братя Владигерови ще свирят в града, в който Панчо Владигеров прекарва своето детство – Шумен. Тази вечер от 19 ч. те се включват в проекта „Кауза „Култура“ на Веселин Веселинов – Еко джаз да звучи в 12 български музея. Александър и Косьо ще свирят в Регионалния исторически музей в Шумен заедно със Стоян Янкулов – Стунджи. Утре вечер те се изявяват във фестивала „Камерна сцена“ в Първо студио на Радио Пловдив заедно с Димитър Карамфилов и с гост – Недко Богданов (акордеон). Снощи Братя Владигерови свириха в „Арена ди Сердика“ в София сред картините на техния близък приятел от Виена Искрен Илиев по покана на австрийската „Вива арт галерия“.

Официалната премиера на The Rag Waltz Time ще бъде в неделя от 20 ч. в „София лайв клуб“ на концерт със Стоян Янкулов – Стунджи, Димитър Карамфилов и кавалджията Недялко Недялков. За това събитие Братя Владигерови обещават изненада в края на концерта. Австрийската премиера на албума ще бъде на 20 май във виенската зала „Казино Бург театър“ с квинтет.

През лятото музикантите отново ще са на фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол, а на 6 август ще свирят на Камен бряг. Един от активистите за устойчивото развитие на този край от Североизточна България – Юри Чарийски, от години живее и работи във Виена и е автор на снимките на обложката на албума.

Братя Владигерови

В памет на Рупето

Както винаги правят, и тук Братя Владигерови отдават почит към обичан от тях български музикант. В The Rag Waltz Time посвещението е към Румен Тосков – Рупето, който си отиде от нашия свят преди седем години. Косьо Владигеров пише пиеса, която смята, че изразява музиката и светогледа на Рупето – „Когато природата се събужда“. „Тя е с неговото музикално отношение не само като изпълнител, но и към живота.“ – казва авторът. А Сашо Владигеров добавя: „Косьо и като музикално мислене, и като изпълнение има доста общи музикални нотки с Рупето – те споделят един лиричен стил. В тази пиеса сме се опитали да представим тази мелодична линия.“

И следва...

The Rag Waltz Time се слуша с интереса, ентусиазма и отношението, с които Братя Владигерови са го създали. И първият въпрос е: „Каква ще е следващата изненада?“ Усещаме, че Косьо и Сашо също нямат търпение отново да творят, да обогатяват, да допринасят, да радват и да веселят.

Дата на издаване: април 2017 г. от Enja Records

  • Интервюто на Светослав Николов с Александър и Константин Владигерови можете да чуете чрез бутона „Аудио“.