The Mosaic Project: LOVE and SOUL на Тери Лин Карингтън – мозайка, която разкрива свободния дух на жените, преплитайки опит, култури и социални натрупвания

The Mosaic Project: LOVE and SOUL на Тери Лин Карингтън – мозайка, която разкрива свободния дух на жените, преплитайки опит, култури и социални натрупвания

След като спечели награда „Грами“ за диска си от 2011 г. The Mosaic Project, Тери Лин Карингтън реализира нова продукция това лято - The Mosaic Project: LOVE and SOUL. Новият й албум е нещо като продължение на предходния, но по-скоро като послание и философия, не толкова като музикална линия. Цялата стилистика на песните, включени в него е ориентирана към R&B, соул и джаз звученето. А фокусът е върху женския глас, представен от възхитителни певици. Това са новите соул диви Лейла Хатауей и Лиз Райт, кралицата Шака Кан, както и класическите джаз дами Натали Коул, Нанси Уилсън и Олита Адамс.

Тери Лин Карингтън е сред най-изявените съвременни джаз инструменталистки. Тя е брилянтна барабанистка, композитор и аранжор. Нейната философия и в двата й албума The Mosaic Project и The Mosaic Project: LOVE and SOUL е силна, смела, плътна и пленителна. Карингтън вярва, че в началото на XXI век жените в музиката не бива да имат ограничения и предразсъдъци. Те могат както да пеят, така и да свирят на всичко, което поискат, а изпълненията им са освободени, абстрактни, импровизирани, лишени от всякакви клишета. В своите два проекта Тери Лин Карингтън преплита поколения, култури и социални натрупвания. Джазът е най-подходящата музика, за да се илюстрира многоликостта, дълбочината и свободния дух на жените в съвременната музика. Затова и целта на тази мозайка е да свърже цветните парчета на всяка една индивидуалност и да се получи нещо интегрално, цялостно и новаторско.

В новия си проект Тери Лин Карингтън е доразвила това внушение, като е привлякла красиви и характерни вокалистки, а така също е смесила вокалите с великолепни инструментални сола. Един много различен, необичаен и внушителен прийом е и намесата на един очарователен наративен мъжки глас (този на Били Ди Уилямс), който разсъждава най-общо за нещата от живота... музикално и звуково опоетизиран, този глас споделя прости истини, които поставени в контекста на музиката звучат трогателно и някак откривателски. В песента Somebody Told A Lie, изпълнена от Валъри Симпсън, мъжкият глас разказва за една от най-популярните идеи на К. Г. Юнг, а именно - че човешката душа има една мъжка страна Animus и една женска страна - Anima. И това което той мисли е, че мъжът трябва по-често да се вглежда в своята женска страна и да се опитва да я опознава. Това са мисли, които звучат като есенцията на посланията в най-новия албум на Тери Лин Карингтън - The Mosaic Project: LOVE and SOUL.

Дата на издаване: 7 август 2015 г. от Concord Records

  • Записи от The Mosaic Project: LOVE and SOUL слушаме в „Следобедни импровизации“ днес, а целият албум звучи в новото издание на Singin' & Swingin'.