The Day Life Began на Реджина Бел: истински живееш, когато откриеш любовта

The Day Life Began на Реджина Бел: истински живееш, когато откриеш любовта

„Животът започна в деня, в който открих твоята любов“ – Реджина Бел изпява красотата на любовта в новия си албум The Day Life Began. И в новото хилядолетие издаващата доста рядко албуми госпъл, соул и фънк певица пренася усещането за младост и страст към живота, но все повече добавя в тях елемента на зрялост, на отлежалост на хубавото вино. С The Day Life Began Реджина Бел проявява своята способност да говори на езика на младото поколение почти 30 години след като е започнала да пее професионално. Преодоляла житейски изпитания и завършила отдавна отворени задачи, вокалистката издига своите умения в музиката чрез съдбовни преживявания, направили я още по-силна.

Реджина Бел започва да пее в църква и до днес изпълнява госпъл в студиото и на концерти. Такъв бе предпоследният й албум, така тя участва в госпъл тур миналото лято с Take 6 и със сина на Арита Франклин – Кърк. Дълбоката духовност на тази музика тя внася в своите соул, фънк и аренби изпълнения, с които е позната по целия свят. Първият й голям хит е A Whole New World – дуетът с Пийбо Брайсън, записан през 1991 г. и през следващата превърнал се в основната тема от филма „Аладин“. Това изпълнение й носи както „Грами“ (за най-добро поп изпълнение на дует или група с вокал), така и „Оскар“ (за най-добра песен от филм). Още две златни грамофончета печели след това през годините Реджина Бел, изпяла такива велики песни, като Baby Come to Me, Good Lovin’, Just the Two of Us със Стив Коул, Show Me the Way, When Will You Be Mine, All I Want Is Forever с Джеймс Тейлър, Quiet Time с Бари Уайт...

Песните на Реджина Бел дават на слушателите сила и енергия, които самата певица проявява в живота. През 2009 г. лекари й откриха тумор в мозъка. След две операции тя бе излекувана, но изгуби слуха си в едното ухо. Преминала през изпитанието с вяра, през 2012 г. тя издаде госпъл албума Higher. „Вярвам, че музиката ми помага на хората да стигнат до специално място.“ – каза тогава тя.

И ако темата на предходния албум бе вярата, то сега с The Day Life Began Реджина Бел се завръща към любовта, като я поставя в центъра на живота и я описва в различните й проявления – когато сме уязвими, любовта ни дава кураж, когато обичаме, сме щастливи. За да опише тези чувства с извисяващия си глас, Реджина Бел използва соул и фънк музика, в чиято основа е госпълът, а на повърхността е аренби звукът, който добавя към аудиторията на легендарната певица ново поколение почитатели. Все повече в песните й място намира джазът. Така завършва албумът с песента Be Careful Out There, в която с изпълнено с обич сърце родителят се обръща към своето дете, давайки му напътствия за живота в големия свят.

The Day Life Began е първият аренби албум на Реджина Бел от 15 години насам, като междувременно тя издаде един джаз и два госпъл проекта. Записите са направени с голяма лекота – заедно с продуцентите и музикантите певицата прекарва в студиото едва пет дни, през които подготвят десетте песни. Тя работи с продуцентското дуо Джейми Джоунс (бивш лидер на вокалния квартет All-4-One, работил с продуценти като Дейвид Фостър и Уолтър Афанасиев) и Джак Кугъл – син на прочутия Марти Кугъл (продуцент на Бари Уайт, създател на In the Still of the Night на Five Satins, влязла във филмите „Мръсни танци“ и „Историята на Бъди Холи“). Двамата сформират дуото The Heavyweights, което е отговорно за създаването на записи, продали се в 30 милиона екземпляра. Тяхното студио още носи духа на Марвин Гей, който е записал там някои от хитовете си. За този албум Реджина Бел пее на реставриран микрофон, който е бил използван от Джими Хендрикс. С наставления помага съпругът й – пастор Джон Сидни Бетъл III, който е бивш играч в отборите от НБА Atlanta Hawks and Cleveland Cavaliers.

Новата си продукция Реджина Бел издава почти 30 години след дебюта си. Тогава тя не успява да завърши образованието си, тъй като се явява на прослушване и е одобрена за подгряващ изпълнител на The Manhattans. Съвсем скоро следва звукозаписен договор. Докато реализира успешна кариера в музиката, Реджина Бел е грижовна съпруга в продължение на 24 години, през които става майка на пет деца. Сега успоредно с подготовката на новия си албум певицата завършва и своето образование.

Сила да направиш всичко това, да, може да даде единствено любовта.

Дата на издаване: 22 януари 2016 г. от Peak Records/Shanachie Entertainment

  • Песни от The Day Life Began на Реджина Бел слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“