The Bridge на Стинг фокусира, събира и свързва в свят, в който емоционално се разпадаме и разпиляваме

The Bridge на Стинг фокусира, събира и свързва в свят, в който емоционално се разпадаме и разпиляваме

Как малките неща в ежедневието изразяват големите в живота. Стинг хвърля мост между чувствата на човека и голямото цяло на вселената в новия си албум The Bridge. Пилотен сингъл е песента If It's Love. Както отбелязва Стинг, няма да е нито първият, нито последният, който пее за влюбването и разлюбването. "Добавям към канона, в който тропите на метафоричните симптоми, диагнозата и откровената невъзможност да се справиш, са толкова познати на всеки един от нас, че извикват горчива усмивка."

The Bridge е мост в още много отношения. На няколко пъти в него ще чуем препратки към популярни песни от неговото богато и съдържателно творчество. Той е мост между жанровете - джаз, поп, рок, блус, соул. Албумът събира култури и епохи - ще чуем както фолклорни мелодии, така и ренесансови музикални елементи. Този мост отново препраща към изразността на Стинг, който често е намирал опора в народната и класическата традиция и я е извеждал на преден план.

Някои от песните са истински романи с визуално разказани истории за призивите на сърцето. Най-често споменаваната дума е "любов", като тя има много аспекти - може да е любовта към човека, най-важен в живота ти, но може и да е любовта към делото, което чувстваш като мисия. И тук има мост - към себе си, към разпознаването на истинската любов, към свързването на чувствата с призванието. Затворени, в изолация, както е в песента Captain Bateman, мечтите ни се превръщат в бленове, но когато любовта ни освободи, осъзнаваме, че тя е всъщност другаде, че друга е била истинската любов, която ни е дала свобода и с която сме полетели към нови, неизследвани земи.

В свят, в който емоционално се разпиляваме, албумът на Стинг свързва. Той концентрира и събира. Стинг отбелязва, че пандемията през последната година, през която създава албума, е в основата на темите тук - загубата, раздялата, скъсването с познатия начин на живот, локдауна, социалните и политически проблеми. "Тези песни са между едно и друго място, между една и друга нагласа, между живота и смъртта, между връзките, между пандемия, между епохи - политически, социални и психологически. И всеки от нас е заседнал насред нещо. Имаме нужда от мост."

Такъв мост прави и луксозното издание на албума, което препраща към една от песните в стандартното - Captain Bateman. Capitain Bateman's Basement показва какво стои в основата на нашите действия, в нея чуваме вътрешния си глас и намираме неговия израз, мястото на сърцето в себе си, мястото си на света. Тук има изключителни джаз импровизации, дует на Стинг с неговия бас, трио между глас, бас и барабани, квартет, с появяващи се по-късно кийборди, квинтет... Пиеса като тази изненадва в сегашния етап от творчеството на Стинг, който през последните години определено слагаше в основата на своите песни модните вкусове и актуалните тенденции. Той остава интелектуалецът в музиката, която осмисля преживявания и дава насока.

Албумът е мост към неговите влияния и в още едно отношение. Луксозната версия завършва със Sittin' on the Dock of the Bay, изпята като серенада към самата творба, като развълнувано споделяне със сродни души.

Дата на издаване: 19 ноември 2021 г. от A&M Records

Ключови думи:
@