Терънс Бланчард създава първокласен джаз за филма The Comedian с участието на Робърт Де Ниро

Терънс Бланчард създава първокласен джаз за филма The Comedian с участието на Робърт Де Ниро

Тромпетистът Терънс Бланчард създава саундтрака към лентата на режисьора Тейлър Хакфорд The Comedian, в която главната роля изпълнява Робърт Де Ниро. Музиката те провокира да обърнеш внимание на филма, но тя е достатъчно стойностна и въздействаща, за да съществува и самостоятелно. От няколко месеца саундтракът се разпространява дигитално, а в началото на април беше издаден на компактдиск от каталога на Blue Note Records.

Терънс Бланчард е един от най-влиятелните музиканти в джаза и също така е сред най-успешните композитори на филмова музика. Той беше номиниран за наградата „Златен глобус“ за саундтрака към филма на Спайк Лий „25-ят час“. Бланчард е работил още върху десетки филмови заглавия, сред които „Бръснарницата“ на Тим Стори и „Червените опашки“ на Джордж Лукас.

The Comedian разказва историята на Джаки (в ролята – Робърт Де Ниро), който е комик, почитател на джаза и колекционер на записите на Арт Блеки. Той пресъздава по достоверен начин легендарния водещ на събитията в нюйоркския клуб Birdland Пий Уий Маркет. В саундрака се откроява талантът на Терънс Бланчард да създава музика, която с лекота те пренася в определена атмосфера, а сред най-въздействащите моменти са разкошните балади. Записите са направени от секстета на тромпетиста, в който участват топ музикантите: Рави Колтрейн (тенор саксофон), Кари Алън Лий (алт саксофон), Кени Барън (пиано), Дейвид Пулфъс (бас) и Карл Алън (барабани). В албума The Comedian звучи първокласен джаз, филмова музика, която живее свой собствен живот.

Дата на издаване: 7 април от Blue Note Records

  • Музика от The Comedian слушаме в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.