Теодор Петков с дебютен албум – посвещение към легенди и приятел в джаза: Bake a Biscuit

Теодор Петков с дебютен албум – посвещение към легенди и приятел в джаза: Bake a Biscuit

С посвещение към легендарни личности в джаза, както и към скъп приятел, Теодор Петков – Тото издаде дебютния си албум Bake a Biscuit. Той е записан заедно с басиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Борислав Петров. Триото дебютира с програма с класически джаз от 40-те и 50-те на Арт фестивала в Трявна. „Градът ни посрещна много топло. След концерта момчетата предложиха да пробвам да кандидатствам с проект по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. За час и половина написах целия проект и след седмица ми казаха, че съм одобрен.“ – разказа за предисторията на албума Теодор Петков в студиото ни.

Каунт Бейси, Дюк Елингтън, Нат Кинг Коул, Милчо Левиев и Цветомир Цанков са музикантите, към които Теодор Петков специално се обръща чрез музиката в Bake a Biscuit. „Винаги има основоположници на техники и течения. Те като композитори са били изключително надарени и гениални хора.“ – казва за Бейси, Елингтън и Коул Теодор Петков. Специално място в развитието му като музикант и като личност заема Милчо Левиев. „Винаги съм обичал да слушам неговата музика. Запознахме се благодарение на проф. Юлия Ценова. Тя ме насърчи да се включа в майсторския му клас, а след няколко години участие му станах асистент.“ – разказа Теодор Петков. Посветената на Милчо Левиев пиеса Lullaby е лирична и с ярко изразено чувство за суинг. „Много го уважавах като човек на първо място. Милчо бе един от хората, който остави много трайна следа в музикалния живот. Чрез своето отношение към музиката и към всичко в света, той ми показа, че човек трябва да държи на стойностните неща и да се изразява. Когато е доволен от свършеното, той със спокойствие може да го сподели с останалите.“ Възхитен от вокалните възможности на своя съгражданин в Габрово Цветомир Цанков, Тото му посвещава пиеса с вокална версия, която „само той би могъл да изпее“.

Теодор Петков възприема музиката като духовно преживяване: „Тя не е от нас, тя е Божи дар, както и всички таланти на хората.“ Любовта му към нея намира спонтанен израз на пианото вкъщи още когато е 3-годишен. Той с желание учи в музикална школа и придобива класически фундамент. „Натрупването на музикален материал и това да ми мине през пръстите определен репертоар, ми дадоха основата като техника.“ – разказа той. След това започва да изследва музиката – включително постановка на пръстите и височина на стола, докато намери своята позиция на комфорт. За писането на музика Теодор Петков казва, че е по-скоро улавяне на вълни. Той най-често композира върху нотен лист, а след това проверява написаното на пианото. Като най-важни в музиката откроява хумора и суинга, с което го и впечатлява музиката на Каунт Бейси: „Самото суингиране винаги ме е радвало. Търсел съм не само бравурност и атака, а и много са ми харесвали пианисти, които изтеглят фразата назад като усещане, но са в ритъм.“

За създаването на Bake a Biscuit музикантите се връщат в Трявна, където репетират. „От общината буквално ни осиновиха.“ – благодарен е за подкрепата той. Записите са осъществени в зала „Възраждане“ в Габрово със съдействието на общината. Премиерата на Bake a Biscuit се състоя, разбира се, в Трявна, където проектът ще се завърне на Арт фестивала вече с готов продукт, възникнал точно там през миналата година. Този път на сцената ще бъде и Цветомир Цанков. Софийската премиера на албума е довечера в Portrait, а утре е изявата в Bee Bop Café в Пловдив. През септември програмата ще бъде представена в Русе, планират се участия във Варна и в Шумен. В края на септември Bake a Biscuit ще чуем на „Хасково джаз“. Вчера Теодор Петков изяви своята любов към музиката по още един начин – в София той проведе курс по музикално продуцентство и аудиоинженерство – магистърската му специалност от Великобритания.

Bake a Biscuit e в Bandcamp, а до края на август ще е достъпен във всички останали стрийминг платформи. Албумът звучи довечера от 19 ч. в „За албумите от техните създатели“ с повторение в събота от 14 ч.

  • Интервюто на Светослав Николов с Теодор Петков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.