Тенорсаксофонен дует: Скот Хамилтън и Хари Алън не са съперници, а съратници в записания в Kuumbwa Jazz Center в Калифорния албум Live!

Тенорсаксофонен дует: Скот Хамилтън и Хари Алън не са съперници, а съратници в записания в Kuumbwa Jazz Center в Калифорния албум Live!

Тенорсаксофонният дует е класически джазов формат, който предполага сходство, но не и идентичност на стиловете. Може би най-известният дует в историята на джаза е Коулман Хоукинс – Бен Уебстър. Често тенорсаксофонния дует е означавал „битка“, а понякога и „битка без вземане на военнопленници“, какъвто е случаят с Джийн Амънс и Съни Стит.

Днес най-ярките представители на идиома са известните почитатели на суинг традицията в джаза Скот Хамилтън и Хари Алън (Алън е с дванадесет години по-млад от своя партньор). През 2014 г. Хамилтън и Алън се представят като дует, естествено – пред публика, в Kuumbwa Jazz Center, в Санта Круз, Калифорния. Въпреки че са свирили като тандем в продължение на много години, това е техният първи запис, който премиерно представяме днес.

Музикалните изявления на Скот Хамилтън са някак си по-категорични, за разлика от тези на Хари Алън, който като че ли предпочита по-умерен подход. Двамата партньори запазват известно уважение един към друг, така че „победата в битката“ не е на всяка цена. В „тила“ на Хамилтън и Алън са италианецът Розано Спортиело – класически пианист, който умело съчетава модерни влияния с елементи на страйд пиано. От осем години Спортиело живее в Ню Йорк, превземайки с щурм нюйоркската джазова сцена. Басистът Пол Келър – с чудесни сола в колекцията – свири с невероятна жар, като „за последно“. Както всеки известен и търсен басист, Келер е работил с твърде много музиканти, сред които певицата Даяна Крол и пианиста Джей Макшен. Понякога Келър ръководи и свой собствен бенд. Барабанистът Лиън Джойс младши е не по-малко емоционален от Пол Келър. Работил е с величия като Рамзи Луис, Нанси Уилсън и Смоуки Робинсън.

Първата тема в колекцията е Apple Honey – мелодия от Уди Хърман, която се основава на I Got Rhythm от Джордж Гершуин. The Lonesome Road е спиричуъл, станал известен някога в изпълнение на Франк Синатра. Композицията на тенор саксофониста Лестър Янг Tickle Toe е била хит в ранния оркестър на Каунт Бейси. A Sound Investment, която се основава хармонически на Sweet Georgia Brown, също е от тенор саксофонист – Флип Филипс, а Body And Soul – „баладата на баладите“, превърната някога в хит от легендарния тенор саксофонист Коулман Хоукинс, е едно от най-хубавите изпълнения в колекцията. И може би най-безкомпромисната „битка“, с която завършва албумът Скот Хамилтън – Хари Алън „на живо“ от Санта Круз, Калифорния, е Blues Up And Down.

Някога Джийн Амънс и Съни Стит не са си правили труда да взимат военнопленници. Днес обаче Скот Хамилтън и Хари Алън предпочитат да спазват Женевската конвенция… Защото войната също би трябвало да има правила.

Дата на издаване: 2 февруари 2016 г. от GAC Records

  • Изпълнения от Live! На Скот Хамилтън и Хари Алън слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.