„Тебе да вземем“ на Нина Николина е за натрупаното в пътя по слънчевата пътека от видеото на „Ти“

„Тебе да вземем“ на Нина Николина е за натрупаното в пътя по слънчевата пътека от видеото на „Ти“

Със съвременно фънки аренби звучене и с живото присъствие на фолклора идва новата песен на Нина Николина „Тебе да вземем“. Тя създава приятно усещане и те кара естествено да се чувстваш добре със своя сериозно-шеговит текст за любовта, която е извор на жизнеността ни и основа на нашата устойчивост. Видеото към нея прави паралел с клипа към песента „Ти“, с която вокалистката изгря през 2003 г. И в двата действащите лица са едни и същи – Галя Манова, Илияна Георгиева и Надя Иванова, един и същ е и режисьорът – Александър Моллов. Днес просто всичко е усилено и това показва колко много сме натрупвали, вървейки по слънчевата пътека на заедността, с която завършва видеото към „Ти“.

„Това е ново начало и светла пътека, която чертаем с прийомите на музиката. В чисто личен и човешки план се радвам много, че устоявам в това да продължавам да включвам българския фолклор във всичко, което правя. Това много ме радва, защото за мен в музикално отношение той е най-ценното ни като българи.“ – каза Нина Николина при аудио премиерата на песента в ефира на Джаз ФМ.

В „Тебе да вземем“ са съчетани две народни песни от шопския край – „Бела Бека“ и „Желка“. Първата Нина Николина вади от ученическата си тетрадка от Музикалното училище в Плевен, а втората намира в сборник на Михаил Арнаудов, издаден през 1920 г. „Щастлива съм, че имам съмишленици в това начинание като композитора Явор Русинов, който хареса идеята и я прегърна. Той направи толкова хубава композиция и аранжимент! Надявам се и слушателите да харесат песента и да продължим да вървим в този път, в който осъвременяваме и даваме нов живот на народните песни.“ – пожелава Нина Николина.

Ние сме носители на традицията и участваме в нейното създаване. Тук я чуваме като интегрална част от песента – органично вплетена в съвременния ритъм с аренби и госпъл елементи. И двата първообраза са с интересен сюжети. Едната песен конкретно, а другата – алегорично, са свързани с чистотата на неустоимата любов, която събира двама души в едно семейство, а всеки участва в създаването на устойчивостта на общността.

  • Какво разказа Нина Николина, можете да чуете в интервюто чрез бутона „Аудио“.

При снимките на това видео, както и при работата по „Ти“, водеща при екипа е била лекотата на преживяването. „Сега всички се смяхме и се забавлявахме, както по време на снимките на „Ти“. Доверихме се на режисьора Александър Моллов и затова, когато има такива взаимоотношения по време на работния процес, винаги резултатът е добър. Нещата се случват с усмивка и лекота.“ – споделя Нина Николина. Създаването на клипа става със съдействието на програмата „Солидарност в културата“ на Столична община. Миналата седмица в ефира на Джаз ФМ „Ти“ прозвуча премиерно в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ в новата си версия с Русенска филхармония с оркестрация и аранжимент на диригента Георги Милтиядов и вече е в постоянна ротация.

На 15 юли „Тебе да вземем“ за първи път ще бъде изпълнена на живо пред публика с музикантите от „Нина Николина етно проект“ – Калин Вельов, Мартин Ташев, Ясен Велчев и Таня Първанова. Тогава ще чуем още народни песни в модерни джаз аранжименти. Събитието ще е в парка на Военна академия в програмата на „София моно“, част от Календара на културните събития на Столична община. Билетите се продават в Ticketportal.