Съвършеният албум Interlude на Джейми Калъм – в него музиката е всичко

Съвършеният албум Interlude на Джейми Калъм – в него музиката е всичко

Обикновено албумите имат във фокуса си определена стилова концепция или житейско послание. Interlude на Джейми Калъм е необичаен – той е само и единствено за музиката – така, както британският музикант и още няколко приятели от Европа и Съединените щати (Грегъри Портър, Лора Мвула и Nostalgia 77) могат да я съпреживеят, създавайки я в една стая, свирейки на живо, без дубли, записвайки на аналогова лента. Това е поредният етап от развитието на младия творец, след като придоби слава като „лошото момче на джаза” и после показа как от сърце може да се забавлява и да весели слушателите с музика.

Междувременно Джейми Калъм докосваше дълбочини, които оставаха на заден план до появата на Interlude – албум с 12 песни, всичките те – кавъри и с изпълнения, които се приемат за стандарти. Времевите рамки са от 1922 г. – Lovesick Blues (добре позната в изпълнения на Ханк Уилямс, Патси Клайн, Глен Кемпбъл, Джери Лий Луис, Лиан Раймс), до 2008 г. – Losing You на Ренди Нюман. В албума присъстват още: Interlude на Дизи Гилеспи (1942 г.) с незабравимо изпълнение на Сара Вон, Sack O’ Woe’ на Кенънбол Адърли (1960 г.), Don't Let Me Be Misunderstood на Нина Симон (1964 г.) с прочути кавъри на The Animals през 60-те и на Santa Esmeralda през 70-те години на миналия век, Good Morning Heartache на Били Холидей (1946 г.), която за първи път в звукозаписната история слушаме като дует с един млад, обещаващ и перспективен музикант – Лора Мвула. „За да стигнеш докъдето си тръгнал, понякога трябва да се обърнеш към неговото начало”, казва Джейми Калъм.

И още един дует присъства в този албум на Джейми Калъм – пилотния сингъл Don’t Let Me Be Misunderstood той записва с Грегъри Портър. „Когато поканих Грегъри, той категорично каза „да”. После обаче дойде голямото „но” – но той стана световно известен. Пристигна в Лондон вечерта, в 8 ч. сутринта трябваше да лети за Берлин и записа песента между полунощ и 6 ч., след което тръгна направо към летището.” Музиката може да ни накара да стигнем до неподозирани пространства в душата, но също така и в таланта и възможностите за изразяване. Джейми разказва, че на Грегъри Портър му е било трудно да пее в дует: „Тогава му казах: „Представи си, че двамата се борим за сърцето на една жена” – и така песента се получи.”

Interlude e за всичко значимо, което се е случило в историята на джаза, неговия предшественик – блуса, и производния рок. Джейми Калъм и музикантите, с които работи, намират единството в това разнообразие. Пример за това е рок песента Seer's Tower на Съфджан Стивънс, която тук чуваме с акорди от The Ballad of Hollis Brown на Нина Симон – песен, създадена на джем сешън, тъй като музикантите не били сигурни коя всъщност от двете искали да изпълнят.

И още за песните от Interlude, както споделя Джейми Калъм – Don't You Know ни е позната с прочути кавъри на Рей Чарлз и Стиви Уондър; Walkin’ – на Нат Кинг Коул; My One And Only Love от 1947 г. – на Франк Синатра, Дийн Мартин, Джон Колтрейн, Стинг, Дорис Дей; Out of This World (написана от Джони Мърсър през 1944 г.) – на Ела Фицджералд; Make Someone Happy (от мюзикъла „До-ре-ми” от 1960 г.) – на Дорис Дей, Арита Франклин, Дайна Уошингтън, Джими Дюранте, Барбра Страйсенд. Да се обърнеш към такива велики песни, познати в такива силни изпълнения, се изискват ерудиция и честност към музиката и към себе си. Ерудицията Джейми натрупва както с много албуми и концерти, така и с работата си като водещ на джаз предаване по Би Би Си (където и среща Грегъри Портър, Лора Мвула и Бенедик Ламдин – лидера на групата Nostalgia 77). За честността Джейми говори открито: „Винаги съм искал да направя истински джаз албум. Създадох Interlude без да съобразявам, без да правя сметки, а само с желанието да се забавлявам. Докато записвахме, усещахме колко добре се получава. И звучеше толкова добре, колкото чувствахме, че е. С Interlude празнувам любовта си към джаз музиката.”

Красивия клип на Джейми Калъм и Лора Мвула към Good Morning Heartache можете да видите тук:

Луксозното издание на Interlude включва DVD с концерта на Джейми от френския фестивал Jazz à Vienne. Вижте клип с изпълнението на песента Walkin':

На 23 октомври Джейми Калъм представи още един видеооткъс от Jazz à Vienne - на изпълнението си на песента Interlude:

Дата на издаване: 6 октомври 2014 г. от Island

  • Музикални акценти от Interlude звучат в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”, а албума в цялост слушаме в All-Time Jazz Masters.