Съставките на успеха в ново издание на дебютния албум на Бърт Бакарак Hit Maker! от 1965 г.

Съставките на успеха в ново издание на дебютния албум на Бърт Бакарак Hit Maker! от 1965 г.

Вече създал десетки хитове заедно с текстописеца Хал Дейвид, през 1965 г. Бърт Бакарак записва в Лондон първия си албум – Hit Maker! с хор и голям оркестър. В тези 12 песни той свири на пианото, автор е на аранжиментите и дирижира оркестъра, ръководи хора и оркестъра, а също така е и продуцент. Два диаманта, на които и до днес се правят кавъри – Don’t Make Me Over и Walk On By, откриват албума, следват такива вечни класики като (There’s) Always Something There To Remind Me, Trains And Boats And Planes, A House Is Not A Home, Anyone Who Had A Heart. Към този момент в историята вече са влезли песни на тандема Бакарак – Дейвид, изпълнени от Пери Комо, The Drifters, Дик Ван Дайк, Глория Лин, Анди Уилямс, а три години по-рано е започнало прочутото партньорство с Дион Уоруик, която вкарва в класациите 38 песни на дуото.

В Hit Maker! свирят бъдещите музиканти от „Лед Цепелин“ – китаристът Джими Пейдж и басистът Джон Пол Джоунс, както и един от популярните английски сесийни музиканти и бъдещ китарист на групата на Том Джоунс – Биг Джим Съливън. Основното ядро инструменталисти е от най-знаменития по това време бигбенд – на Тед Хийт. Вокалите са на групата The Breakaways – със скромна солова кариера, но най-предпочитаното дамско трио за звукозаписни сесии.

Макар до този момент да има няколко песни и с други текстописци, музиката на Бърт Бакарак намира точните думи в текстовете на Хал Дейвид. „С Хал Дейвид изградихме модел, в който музиката и текстът са буквално неотделими. Затова използвам хоруси с вмъкване на текстове, като така думите още по-ярко блестят.“ – казва музикантът. Двамата се срещат през 1957 г. в прочутата Brill Building, където в офиси и студиа на звукозаписни компании и артисти се ражда съвременната американска музика. Първият им хит е в кънтри звучене и е записан от Марти Робинс. През 1962 г. идва знаменателният момент, когато тандемът открива таланта на беквокалистката на Сам Куук и Рей Чарлз Дион Уоруик, част от групата The Exciters, и започва период на дълго сътрудничество. Отново тя ги събира 20 години след раздялата им. През 1973 г. двамата спират да работят заедно след провала на филма „Изгубен хоризонт“ с тяхна музика, но през 1993 г. й поднасят забележителната слънчева балада Sunny Weather Lover. Първата песен, която тримата записват, е Don’t Make Me Over (печатна грешка на корицата на плочата преименува завинаги певицата с фамилия Уорик), за която Дъсти Спрингфийлд е цитирана на обложката на плочата да казва: „Когато за първи път я чух, се разплаках от радост и вълнение. От този момент нататък неговата музика винаги ми е действала така. За мен той е всичко.“ Две години по-късно тимът Бъкарак – Дейвид дарява Дъсти Спрингфийлд с песента, която става нейна емблема – The Look of Love, озвучила приключенията на Джеймс Бонд в „Казино Роял“.

Познаваме Бърт Бакарак като един от майсторите на популярната музика, но всъщност от дете той свири класическо пиано, а като тийнейджър открива джаза. Ненавършил законовата възраст да може да влиза в клуб, той слуша с подправени документи за самоличност на живо в Ню Йорк Дизи Гилеспи и Каунт Бейси преди да завърши пиано. Музиката му е изпълнена с джазови елементи – характерни акорди, хармонии и ритмически промени. Тя е с меко, нежно и въздигащо звучене, лека за ухото, трудна за изсвирване и изпяване. „Неговата музика не е лесна за изпяване.“ – коментира в интервю с Дион Уоруик журналист от CBS през 2019 г. Тя отговаря: „Кошмарно не лесна за изпяване.“ И в песните от този албум можем в пълнота да чуем неговия талант, защото няма посредник в интерпретацията. Известно е, че той работи с вокалиста във всяка стъпка от подготовката на песента и затова всички негови шедьоври на поп и соул музиката са резултат от усилията на няколко забележителни личности. Бърт Бакарак обаче е колосът в центъра на Hit Maker! Думите са изпети от беквокали и пресъздадени от музикални инструменти, джазовите динамики и нюанси се усещат във всяка една песен и особено от позицията на днешния ден, когато сме проследили още десетилетия от неговия труд, е интересно така отчетливо да видим съставките на успеха.

Началото на кариерата му е през 1959 г. като аранжор и диригент на концертите на Марлене Дитрих. На обложката на плочата му са нейните думи: „Какво щастие е да пея неговите мелодии и оркестрации, които ме носят като вълшебно килимче към зали по целия свят.“ А с музиката на Бакарак – Дейвид Дион Уоруик става най-продаваната изпълнителка в САЩ след Арита Франклин, чийто успешен кавър на I Say a Little Prayer от 1968 е една от най-обичаните й песни. Отново на корицата на плочата Дион Уоруик съставя акростих: „Чарът, обаянието и талантът на този човек говорят сами по себе си. За мен той е: Б – Красотата, която той създава с музика, U – Неуморните усилия да направи всичко за изпълнителя, R – Нежелание да донесе неприятно усещане на нито едно ухо, Т – Талант във всеки един смисъл на думата.“ През 1986 г. тя прави кавър на написаната от него и съпругата му Керъл Бейър Сейгър That’s What Friends Are For, като я изпълнява с приятели – Гледис Найт, Стиви Уондър и Елтън Джон. Издава сингъла с благотворителна цел за набиране на средства за лечение на ХИВ/СПИН, осигурявайки за каузата 3 милиона долара.

Бърт Бакарак и Хал Дейвид работят и в мюзикъла и киното и така се появяват още незабравими песни. Raindrops Keep Fallin’ on My Head например е от „Бъч Касиди и Сънданс Кид“ и е удостоена с „Оскар“. Композиторът има общо три „Оскара“ и шест награди „Грами“. Бакарак пише музиката и за филма на Уди Алън „Какво ново, коте“, от който в новото издание на Hit Maker! са включени две песни, изпълнени от Том Мидълтън и Джоел Грей. В колекцията откриваме още две невключени в оригиналната плоча песни. В този вид и ремастериран Hit Maker! излиза през 2012 г. единствено за японския пазар, а от тази година е в световно разпространение. „Това е новото поколение: Бърт Бакарак“ – с тези думи значимостта на 37-годишният тогава музикант е изведен на гърба на плочата. Днес вече познаваме неговата значимост, а на 91-годишна възраст Бърт Бакарак продължава да се радва на красотата на света, част от която е неговата музика.

А песните на Бърт Бакарак звучат в ефира на Джаз ФМ в изпълненията на артисти с толкова различни музикални интереси като Дион Уоруик, Лутър Вандрос, Лари Голдингс, Ренди Крофърд, Стан Гец, Лени Уайт, Даяна Крол, Дъсти Спрингфийлд, Крис Боти, Нина Симон, Ники Парот, Тил Брьонер, Ърл Клу, Джо Семпъл, Елиане Елиас, Пати Лабел и други, и други.

  • Изпълнения от Hit Maker! на Бърт Бакарак слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.