Същата музика, нова перспектива – автентичният ритъм енд блус на Лий Фийлдс в албума Emma Jean е за силата ни да променяме живота си и света

Същата музика, нова перспектива – автентичният ритъм енд блус на Лий Фийлдс в албума Emma Jean е за силата ни да променяме живота си и света

Близо половин век Лий Фийлдс свързва името си с ритъм енд блус музиката. Макар да е един от най-активно изнасящите концерти изпълнители, до началото на новото хилядолетие той не осъществява нито един студиен запис. Започнал кариерата си през 1969 г., Лий Фийлдс има само един албум – самоиздадения Let’s Talk It Over, който включва любимите му концертни записи и служи за единствената цел да промотира неговите изяви. Новото хилядолетие дойде с идеята да синтезираме основното от миналото – и ритъм енд блус музиката отново бе в разцвета си, търсена от слушателите заради автентичната й енергия и силна емоция. Тогава лейбълът Truth & Soul подаде ръка на ветерана Лий Фийлдс за албума Problems, който, в музикалната и емоционална естетика на ритъм енд блус музиката, с голяма доза страдание се фокусира върху проблемите от ежедневието ни. Естествено развитие бе My World (2009 г.) – с посланието, че любовта ще преобрази света, в който царуват парите. Като в машина на времето година по-късно Truth & Soul ни пренесоха в 70-те, с официално издание на Let’s Talk It Over – покана за размисъл, която се съдържа и в самото заглавие. 2012 г. дойде с албума за вярата – Faithful Man.

И ето че сега се срещаме с Emma Jean – албум за силата на човешкия дух, който открива красотата на живота и чрез нея достига нови върхове. Емблематично е посвещението – Лий Фийлдс го нарича на майка си. Точно тя го изпраща, 17-годишен, към големия град с последните 20 долара, с които семейството разполага, и с очакването за трудни битки. И наистина е трудно, но Лий Фийлдс се справя. Неговият стил на пеене бързо му спечелва прозвището Little JB (Малкия Джеймз Браун). Публиката толкова го харесва, че го замеря с пари, когато танцува на сцената. Музикантите също открояват неговия талант – и той обикаля концертните зали с групи от ранга на Kool & The Gang. По-късно предпочитанията на публиката през 80-те и 90-те години към соул музиката с меко звучене слага край на концертите му, но мечтата му да създава музика остава. Останалото е история – на големи успехи и на слава.

По традиция и в Emma Jean Лий Фийлдс е подкрепен от групата млади музиканти The Expressions. Музиката като звучене е същата като от 60-те и 70-те – ритъм енд блус, който раздира сърцето, но смисловата перспектива подкрепя душата с нейните стремежи за добро бъдеще. Мечтите не са прекършени в страдание – и първата песен You Just Can’t Win отрича отрицанието. Дори целият свят да ти казва, че нямаш възможност да победиш, твоята сила, старание и упоритост могат да те отведат до желаното място. Видеоклипът (вижте го в края на публикацията) илюстрира идеята със съдбата на афроамериканско момиче, което с неуморна подготовка се налага на боксовия ринг над бялото момиче. Любовта не е несбъдната – и втората песен Magnolia възпява вътрешната красота, която ще намери своето хармонично продължение във взаимността.

Така, песен след песен, до финалната Don't Leave Me This Way – за загубата на любовта, която не е нищо повече от житейски урок, чрез ритъм енд блус музиката Лий Фийлдс ни представя света по нов за нея и може би за нас начин – чрез неговите неограничени възможности, които ще дават сила на изпълнените ни с доброта сърца. Това е личната история на самия Лий Фийлдс.

Дата на издаване: 3 юни 2014 г. от Truth & Soul

  • Emma Jean на Лий Фийлдс звучи премиерно днес в предаванията „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”.