Със съвременни джаз вариации Лорън Дезбърг се фокусира върху израстването на обществото ни в Twenty First Century Problems

Със съвременни джаз вариации Лорън Дезбърг се фокусира върху израстването на обществото ни в Twenty First Century Problems

Чух гласа на Лорън Дезбърг преди година и бях приятно впечатлена. Още повече, че до нея стоеше името на Гретчен Парлато, която е неин вокален учител, продуцент и ментор. Тогава тя реализира краткосвирещата си продукция Sideways, в която звучи пленителният дует с Парлато You Go To My Head.

През април тази година излезе и първият й албум с новите й песни - самостоятелни и пълни с шарени градски емоции, обединени от идеята да размишляваме чрез музика за проблемите, с които посрещаме новото хилядолетие. Една от най-очарователните интерпретации в Twenty First Century Problems е на класическата джаз тема Never Let Me Go, изпълнена само от нейния красив и мечтателен глас и пианото на прекрасния нюйоркски музикант Тейлър Ейгсти (два пъти номиниран за „Грами“).

Впрочем новият албум на Лорън Дезбърг е записан с много добри джаз музиканти, представители на най-новото поколение джаз артисти. Сред тях са още Уолтър Смит – саксофон, Крис Смит – бас, Кори Фонвил – ударни, Гейб Мед – тромпет. Записите са направени в две студиа – в Ню Йорк и в Лос Анджелис.


Музиката ни помага: „Толкова е хубаво, че музиката може да променя света”, щастлива е Лорън Дезбърг – ученичка на Гретчен Парлато
(Интервю на Мирослава Кацарова и Светослав Николов от юни 2014 г.)

Новият ми албум е изцяло това, което съм аз. Звученето му е това, което аз чувствам за музиката, това, което истински ми харесва. Вярвам, че музиката може да окаже голямо въздействие. През 60-те години хората са пишели песни, за да променят света. С музика те са разсъждавали за политиката, за други големи въпроси на човечеството. Мисля, че музиката е много важна. Толкова е хубаво, че тя може да променя света – правила го е досега, ще го прави и вбъдеще.


Музиката в новия албум на Лорън Дезбърг е повлияна както от работата й с Гретчен Парлато, така и от съвременните течения във вокалния джаз. Освен ретро препратки, които е преплела с много вкус в музиката си, младата нюйоркска певица е разгърнала гласа си в различни вариации, за които в една от песните откровено се намеква, че са синтез между съвременната музика и джаза.

Във всичките й записи се усещат белезите на съвременния вокален джаз – ритмична певческа фраза, разположена върху основата на красива и нестандартна хармония, еластичен и мек глас, равноправно поставен до другите инструменти, запазил романтизма на диханието, хриповете, елегантното и небрежно вибрато, цветовете на тембъра...

В албума си Twenty First Century Problems Лорън Дезбърг е развила своята красива, разбираема градска естетика и ни представя десет песни, изработени талантливо, модерно и свежо, свързани по един нов начин с джаза.

Дата на издаване: 28 април 2015 г. от Lauren Desberg

  • Песни от Twenty First Century Problems на Лорън Дезбърг представяме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“. Албумът звучи в цялост в новото издание на Singin’ & Swingin’.