Съратници на Жобим с концертен албум в почит към легендата: Паула и Жак Морeленбаум представят Live in Italia – Omaggio a Jobim

Съратници на Жобим с концертен албум в почит към легендата: Паула и Жак Морeленбаум представят Live in Italia – Omaggio a Jobim

Събрани от музиката на Жобим, Паула и Жак Мореленбаум изнесоха концерт в почит към маестрото на Джаз фестивала в Падуа, Италия, придружени от триото CelloSam3aTrio, което включва още Лула Галвао – китара, и Рафаел Барата – барабани.

Двамата Мореленбаум се свързват с групата на легендарния Антонио Карлос Жобим. Паула е една от петте вокалистки, а Жак е челист и композитор, част от петчленния инструментален състав. Самият Жобим обичал често да се шегува, че неговата група Nova Banda е съставена от пет красиви момичета, от пет красиви момчета и един стар човек. Паула и Жак остават в групата на големия бразилски композитор и музикант 10 години – от 1984 г. до самата му смърт през 1994 г. Всички следващи албуми и концерти на групата след като Жобим напуска този свят са силно повлияни от творчеството му, но двамата Мореленбаум продължават кариерите си по свой собствен път.

Един от най-прочутите албуми на Паула е Telecoteco, реализиран с намесата на електронни изразни средства, а Жак Мореленбаум се превръща в един от най-търсените композитори на филмова музика. Той е авторът на красивия саундтрак на филма на Фернанду Труеба „Бел епок“, а изпълнението му на чело редом до бразилеца Каетано Велосо на песента Cucurucucu Paloma във филма на Алмодовар „Говори с нея“ насред една от най-силните сцени го превръщат в ценен и търсен автор и изпълнител.

Концертният албум със запис от фестивала в Италия е красив, индивидуален и интелигентен. Репертоарът е изцяло с музика на Жобим, интерпретирана ту с вокала на Паула Мореленбаум, ту само инструментално от неконвенционалното трио CelloSam3aTrio. Тук чело, китара и барабани акомпанират на вълнуващия, богат и екзотичен глас на Паула Мореленбаум, която с огромно чувство за мяра, вкус и овладяна страст изпълнява песни на Жобим в неочаквани аранжименти, отвъд клишетата и отвъд очакваната стилистика на стандартната боса нова и самба. Гласът се разполага спокойно и чувствено до ритмите на перкусиите, специфичната бразилска китара, наричана виолао, и в магична звукова близост до виолончелото, чийто тембър често напомня човешки глас. Разбира се, аранжиментите на песни като One Note Samba, Desafinado или пък Aguas de Marco са достатъчно изненадващи заради нестандартната конфигурация на инструментите със или без глас. Но гласът винаги привнася автентичност и естественост, близка до класическата боса нова, докато инструменталните изпълнения са повече абстрактни, модернистични и повлияни от дълбините на личния музикален стил на челиста Жак Мореленбаум.

Така този вдъхновен концерт е запечатал настроенията на Юга, съчетали екзотиката на Бразилия и романтиката на Италия с личния мечтателен и интелигентен свят на двамата вдъхновяващи артисти – Паула и Жак Мореленбаум. Това е албум, който непременно трябва да се чуе!

Дата на издаване: 25 август 2017 г.

  • Музика от Live in Italia – Omaggio a Jobim на Паула и Жак Мореленбаум слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди подробното му представяне в Desafinado.