Съдбата открива светъл път в музиката за младия ромски музикант Андреас Варади – 16-годишен, той дебютира за голяма звукозаписна компания с Andreas Varady

Съдбата открива светъл път в музиката за младия ромски музикант Андреас Варади – 16-годишен, той дебютира за голяма звукозаписна компания с Andreas Varady

Пътят в музиката на родения в Словакия Андреас Варади звучи като сбъдната мечта. Цялото семейство на музиканта от ромски произход и унгарско потекло е посветено на музиката – баща му – Банди, също е китарист, а майка му, брат му и сестра му са перкусионисти. Андреас свири от 4-годишен, на 9 години вече придружава баща си като уличен музикант в Лимерик и Корк в Ирландия. Решил да задълбочи знанията си в музиката, той се записва за участие в джазов семинар, където се запознава с творчеството на легендарните Майлс Дейвис и Джон Колтрейн, както и на съвременни джаз китаристи. Така вече той може да разположи бликащата от него музика в традициите и развитието на джаза.

Чрез YouTube Андреас Варади се запознава с ирландския музикант Дейвид Литъл, който става продуцент на дебютния му албум – Questions (излязъл от лейбъла Lyte). 13-годишен, през 2011 г. той става най-младият изпълнител, свирил в лондонския джаз клуб Ronnie Scott’s. След фестивални изяви в цяла Европа, на следващата година лично създателят на фестивала в Монтрьо Клод Нобс го кани да се включи в проекта на Куинси Джоунс Quincyology на 47-то издание на фестивала (записа можете да видите по-долу). Куинси Джоунс го представя с думите: „Радвам се, че на сцената се появяват такива талантливи нови изпълнители!”, след което прегръща Андреас, братчето му и баща им.

Андреас Варади може да бъде меланхоличен, енергичен, екзотичен, но винаги е непринуден и лек. И е виртуозен! Просторите и чистотата в неговото свирене идеално се вписват в идеите за свободата и импровизацията, които са в основата на джаза. За Андреас Варади музикантите говорят с уважение, а публиката го обсипва с възторг. 16-годишен, днес той има първи албум за голяма звукозаписна компания – Verve. Музикалният му характер е толкова силен, а стилът му – така отчетлив, че най-естественото е албумът просто да носи неговото име. Докато слушателите изпълват клубове и концертни зали, за да чуят музиката на Андреас Варади, прочути музиканти засвидетелстват своя респект към него – в Andreas Varady участват Грегъри Портър, Кевин Рос, Рой Харгрoув, Dirty Loops, Ники Янофски.

Вчера Андреас Варади навърши 17 години. На страницата си написа: „Радвам се, че имам най-големия подарък от съдбата – да живея мечтата си!”

Дата на издаване: 5 август 2014 г. от Verve

  • Музиката от едноименния албум на Андреас Варади звучи премиерно днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”.

Куинси Джоунс представя за участие в своя проект Quincyology на 47-то издание на джаз фестивала в Монтрьо Андреас Варади, баща му и брат му: