Събиране след толкова много години, след толкова много история: Каетано Велосо и Жилберто Жил в турнето и албума Two Friends, One Century of Music

Събиране след толкова много години, след толкова много история: Каетано Велосо и Жилберто Жил в турнето и албума Two Friends, One Century of Music

Гласовете и китарите на двама от най-обичаните бразилски артисти, превърнали се в легенди, звучат в концертния албум Two Friends, One Century of Music. Под мотото „Двама приятели, един век музика“ през 2015 г. двамата любимци на публиката правят световно турне, записи от което излизат сега в двоен компактдиск и дивиди. Събирането им на една сцена е голяма рядкост и препраща към спомени от 60-те и 70-те години на миналия век, когато освен музиката ги свързва и борбата за справедливост и равноправие на тъмнокожото население в Бразилия.

Чествайки 50-годишния си юбилей на сцената, Каетано Велосо и Жилберто Жил решават да подходят дръзко и минималистично – те са на сцената сами, всеки със своята китара и със своя глас, без участието на други музиканти или поддържаща ги група. Визията на концертите е два стола за двамата артисти, маса помежду им с по една чаша вода – и всичко останало е музика. Каетано Велосо и Жилберто Жил ни въвеждат в своя богат и емоционален свят, който покорява ценителите на бразилската музика и десетки престижни сцени в Америка, Европа и Азия по време на турнето им през 2015 г. Записите в албума са от концертите на 22 и 23 август в Сао Пауло.

Тяхното приятелство и музикална близост датират още от началото на професионалните им изяви. Срещат се през 1964 г., когато се оформя ново творческо поколение, свръзващо музиканти и певци в обща социална кауза – бунтарското им поведение срещу управляващите, срещу расизма и социалните несправедливости. Всичко това е изразено с музика, наречена тропикализъм. Прочутото бунтарско музикално-политическо течение обаче не остава ненаказано. И двамата са изпратени в изгнание през 1969 г. – те живеят известно време в Лондон преди отново да се завърнат в Бразилия като герои и любимци на публиката, а Жилберто Жил става дори министър на културата.

С турнето и новия си албум Каетано Велосо и Жилберто Жил поемат дръзка авантюра – да застанат само двамата на една сцена и да разкажат историите на своето 50-годишно приятелство със самба, боса нова и шоро, примесващи се с елементи на рок, блус, поп и реге. „Двама приятели, един век музика“ е смело, обрано, възхитително събиране след толкова много години, след толкова много история.

Дата на издаване: 29 януари 2016 г. от Sony

  • Песните от Two Friends, One Century of Music Каетано Велосо и Жилберто Жил слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и Desafinado.