Свързани в изконната си преданост към музиката – Закир Хюсеин, Дейв Холанд и Крис Потър са заедно в албума Good Hope

Свързани в изконната си преданост към музиката – Закир Хюсеин, Дейв Холанд и Крис Потър са заедно в албума Good Hope

Трима забележителни музиканти, всеки един от които е цяла вселена. Закир Хюсеин – табла, Дейв Холанд – бас и саксофонистът Крис Потър записаха албума Good Hope. Двама от тях – Холанд и Потър, успяхме да чуем и видим миналата година на „Пловдив джаз фест“. Те направиха запомнящ се концерт, за който дълго ще се говори. Малко преди това триото със Закир Хюсеин за първи път започва своята концертна дейност. Тя е плод на инициатива на индийския перкусионист, прочул се още през 80-те с култовия запис Making Music, където си партнира с Ян Гарбарек и Джон Маклафлин.

Дейв Холанд и Крис Потър за същността на джаза

Ето каква е предисторията: преди две години Хюсеин събира секстет и го нарича Crosscurrents. Неговата музикална мисия е да свърже индийски и западни джаз музиканти и да реализира интерпретации на музика от боливудски продукции. След известно време секстетът е сведен до трио и миналото лято за първи път се появяват само тримата: Хюсеин, Потър и Холанд. Те правят успешни концертни турнета с музика, която съвсем прехвърля границите на филмовата, а подходът на артистите е изцяло базиран на импровизациите и огромния им опит по сцените.

Супертриото Крис Потър, Дейв Холанд и Закир Хюсеин с албум през есента и европейско турне

След редица успешни концерти те решават да се съберат и да запишат крайния резултат и наричат продукцията си Good Hope. И в настоящите записи се чува връзката между Изтока и Запада в лицето на Хюсеин и Потър, а Дейв Холанд с характерния си музикален аристократизъм осъществява интелигентно и овладяно общуване между двете различни културни традиции. На места музикантите шеметно разгръщат своята виртуозност, а другаде са деликатни и сдържани като музицират с динамики близки до тишината. Така Good Hope е умен и силен културен калейдоскоп, сътворен от трима фантастични джазмени, всеки един от тях – представител на различно музикално поколение. Връзката им в съвършена цялост е плод на изконната им преданост към музиката.

Дата на издаване: 11 октомври 2019 от Edition Records