Свободолюбива музика с космополитен дух: Иван Линс представя 45-и албум – América, Brasil

Свободолюбива музика с космополитен дух: Иван Линс представя 45-и албум – América, Brasil

Един от най-обичаните бразилски музиканти, певци и композитори Иван Линс издаде 45-и албум – América, Brasil. Линс е сцената на бразилската поп и джаз музика вече 46 години. Негови композиции са се превърнали в джаз класики и са интерпретирани от артисти като Сара Вон, Ела Фицджералд, Барбра Страйсенд, Куинси Джоунс, Джордж Бенсън, Стинг, Туутс Тилеманс, Кармен Макрей, Лий Ритенауър и други. Със своето богато творчество музикантът се нарежда сред най-продуктивните артисти в Бразилия. На 16 юни Иван Линс ще навърши 70 години и албумът е част от събитията по празнуването на годишнината.

Албумите, които Иван Линс създава през годините, се превръщат в музикални събития, нещо което се е случило и с най-новия му проект. América, Brasil включва негови композиции, които той изпълнява с много и забележителни музиканти. Включени са неиздавани досега песни с неговия глас, а освен това могат да се чуят вокалите и на други певци, сред които е атрактивният и много обигран глас на бразилката Иве. Гост-музиканти са още Леонардо Амудео и Грегиван Маре.

Музиката в албума América, Brasil е вдъхновена от бразилската традиция и, като винаги се случва в творчеството на Иван Линс, е вплетена внимателно в мотивите на съвременните звуци и тенденции. А космополитният дух на пиесите е подчертан и от заглавието на проекта. Всички музикални теми са интерпретирани с майсторство и професионализъм, а музиката е витална, екзотична, шарена и свободолюбива.

Разказващата за красотата на света обложка на албума е с картина на художничката Соня Мадруга. Самата тя се вдъхновява от творчеството на Иван Линс и преди две години представи изложба, една от творбите в която е нарисувана под въздействието на неговата песен Divine Flag. От тогава датира приятелството между двамата, а сега Иван Линс избира нейно произведение за корица на диска. Живителната сила на картините на Соня Мадруга са не само в цветовете, формите и внушенията, но и в материалите, които тя използва. Свързаните с божественото и мистичното свои творби тя рисува с бои, разтворени в светена вода, а темите за земята пресъздава, използвайки речна или дъждовна вода.

Дата на издаване: 7 април 2015 г. от Sony Music

  • Изпълнения от América, Brasil на Иван Линс звучат днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“. Албума в цялост представяме в Desafinado.