Светлият блус на Ева Касиди в пълната версия на концерта, който я направи прочута – Nightbird

Светлият блус на Ева Касиди в пълната версия на концерта, който я направи прочута – Nightbird

3 януари 1996 г. – Ева Касиди изнася незабравим концерт в клуб Blues Alley във Вашингтон. 12 песни от него тя веднага публикува в самоиздаден албум, разнесъл славата й извън американската столица, където е ядрото на нейните почитатели. Няколко месеца по-късно става ясно, че здравословните й проблеми преди и по време на концерта се дължат на смъртонесен рак – и тя умира на 2 ноември на едва 33 години. Всичките 31 песни от тази приказно красива среща с публиката излизат сега в пълната версия на албума Nightbird. В концерта, с огромна ерудиция и силна чувствителност, Ева Касиди извлича блуса от класически ритъм енд блус, госпъл, соул, джаз и рок песни, като го интерпретира с красотата на своята вярваща душа.

Има два начина на преживяване на болката – страдание и споделяне. Ева Касиди избира второто – и като житейско, и като творческо кредо. Затова нейният блус е светъл, а в тъжните песни, които избира за своя репертоар, виждаме перспективата на бъдещето с по-малко болка.

Красив глас на красива душа – в песните на Ева Касиди има суровост, така нехарактерна за нейното нежно създание. Ясен глас на добър човек – с кристална чистота и ефирна лекота тя пее за трудните за осмисляне мрачни кътчета на преживяното. Предадена със съчувствие – не изплакана, а чута и споделена, е болката тук. Споделено е и музицирането – гласът на Ева Касиди се разстила на фона на изразителен акомпанимент, в който китарата, пианото и ударните размишляват заедно с гласа и репликите се допълват в диалог.

Заради зрелостта на нейната младежка възраст, заради това, че сама изгради името си, заради това, че си отиде от нашия свят преди да разберем кого сме изгубили – Ева Касиди днес е легенда.

Дата на издаване: 11 декември 2015 г. от Blix Street

  • Песни от Nightbird на Ева Касиди слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters