Свежи и обновени, Yellowjackets записват новия си албум с WDR Big Band

Свежи и обновени, Yellowjackets записват новия си албум с WDR Big Band

Повече от четири десетилетия след създаването си известният квартет Yellowjackets продължава да се развива, обновява и да прави все така смислена и вълнуваща музика. Новият албум на групата е създаден в сътрудничество с един от най-добрите европейски оркестри – WDR Big Band. Продукцията се нарича Jackets XL - сполучливо заглавие, което, от една страна, е забавно намигване към нарасналия брой на музикантите в записите, а, от друга, метафорично препраща към натрупването на още пластове в историята на групата.

„Yellowjackets са много умели в преоткриването. Те са най-гъвкавите музиканти, с които някога съм работил. Можем да свирим във всеки жанр, във всякаква среда. Що се отнася до WDR – те са един от най-добрите джаз ансамбли в света. Знаех, че двете групи чудесно ще се съберат.“– казва Боб Минцър, който паралелно с участието си в Yellowjackets е и главен диригент на WDR Big Band от 2016 година насам. В албума той свири на саксофони, бас кларинет, флейта и EWI (електронен духов инструмент). Другите членове на Yellowjackets са Ръсел Феранте (пиано и синтезатори), Уил Кенеди (барабани) и най-новото попълнение - Дейн Олдърсън. Басистът се присъедини към групата през 2015 г. и това е третият му албум с Yellowjackets след Cohearence (2016 г.) и Raising Our Voice (2018 г.).

Електро-акустичната джаз формация има богато минало, което става основа за появата на Jackets XL. Това е 25-то заглавие в дискографията на квартета, който по идея на Боб Минцър се завръща към различни периоди от творчеството си. Минцър предлага да селектират някои от най-любимите пиеси на феновете и да ги поднесат по нов и свеж начин. „В групата имаш постоянната свобода да променяш. Но когато си с бигбенд, имаш строго определен аранжимент. Не можеш да свириш каквото почувстваш на момента. А и когато свириш нотите, които толкова добре познаваш, бигбендовите аранжименти означават, че трябва да четеш музиката и да си наистина фокусиран. Иначе ще „стърчиш“.“ – казва Ръсел Феранте за предизвикателствата по време на работния процес.

В Jackets XL звучат нови версии на Even Song, Mile High, Downtown, Revelation и др. Седем от аранжиментите са направени от Боб Минцър, един е на Ръсел Феранте, а два от тях са на Винс Мендоса, който има дългогодишни отношения с WDR Big Band и в момента сътрудничи на оркестъра като композитор. Селекцията комбинира стар и нов материал. Две от пиесите са нови композиции на Феранте – One Day и Tokyo Tale. Първата остава извън албума Raising Our Voice, но тук намира своето място.

В Jackets XL слушаме музиката на Yellowjackets по нов начин, представена с богат оркестров звук, което ѝ придава дълбочина, мекота и дори мечтателност. Звуковата картина е белязана от цветове и настроения, завладяващи мелодии и хармонии, изненадващи развития и не на последно място – хубави сола. Yellowjackets никога не са почивали на „стари лаври“, както посочва Боб Минцър и това е една от причините за дълголетието и успеха на групата. „Беше като да облечеш нови дрехи. Това представя начина, по който Yellowjackets свирят днес.“ – казва още Минцър.

Дата на издаване: 6 ноември 2020 г. от Mack Avenue Records