Свеж и по момчешки дързък Сашал Васандани в новия си албум Shadow Train, записан с главозамайваща група

Свеж и по момчешки дързък Сашал Васандани в новия си албум Shadow Train, записан с главозамайваща група

Един от най-въздействащите и модерни американски вокалисти Сашал Васандани реализира нов албум миналата година през септември. Продукцията се нарича Shadow Train и го представя отново в онази загадъчна светлина, заради която някои музикални критици твърдят, че той е кралят на „нестандартните стандарти“ на съвременната джаз сцена.

През последните 10 години Васандани се утвърди със своя разпознаваем стил: овладяна певческа фраза, спокойно и привидно небрежно музициране, интелигентна и дискретна импровизация на музикалната тема. В новия си проект той с лекота интерпретира познати и не толкова познати пиеси: Unforgettable, Day In, Day Out, That’s All, To Love Somebody, I Love Paris. Разгръща мелодията, динамиката и ритъма на песента в нова и фина стилистика, в която е обрал с мяра и внимание познатите ни от други певци изразни детайли като разпети тонове, вибрато или свръхдраматизъм. Той прави точно обратното: работи с тихи и подмолни градации, с тон, който понякога майсторски и естетски отрязва внезапно и неочаквано, с атаки, които асоциират гласа като духов музикален инструмент и в същото време е свеж и по момчешки дързък.

За гласа му „Бостън глоуб“ пише, че притежава зрял тон и богата текстура. Но това са детайли, които са забелязани още през 1999 г. и от журналистите на „ДаунБийт“. По-късно, през 2010 г., му присъждат приза за Изгряваща звезда в категорията „Джаз вокалист“. А нестандартният му интерпретаторски талант и вокалните му качества са впечатлили и Уинтън Марсалис, който работи с него и го кани да пее в Lincoln Center Jazz Orchestra. Досега Сашал Васандани има издадени 5 албумa, от които най-много овации и положителни коментари печели Slow Motion Miracles от 2015 г. През това време той работи с Гретчен Парлато, Боби Макферин, Джо Хендрикс.

А в най-новия си албум Shadow Train групата му е главозамайваща: пианист е Тейлър Ейгсти, който често работи с Парлато, басист е Рубен Роджърс, познат ни от квартета на Джошуа Редман, барабанист е спиращият дъха Ерик Харланд. В някои пиеси звучи саксофонът на Дейна Стивънс, както и китарата на Нир Фелдър.

Дата на издаване: 28 септември 2018 г. от GSI Records