Сусана Бака се обръща към днешните трудни времена с Palabras Urgentes: любов към живота и към живеенето в истина

Сусана Бака се обръща към днешните трудни времена с Palabras Urgentes: любов към живота и към живеенето в истина

Албумът идва с посланието, че най-мощното оръжие срещу несправедливостта е знанието

„Спешни истини“ е новият албум на Сусана Бака. „Това не е поредният албум в нейната дискография. Много повече е. Това е музикално сътворение, сборник от песни, които се обръщат към днешните трудни времена.“ – четем на обложката на албума. Сусана Бака го записва като форма на протест и с желанието да запали искрата на разговор по трудни теми. Тя посочва, че той цели да ни насърчи да ценим времето, дадено ни на този свят, и да го изживеем възможно най-пълно. С тази продукция Сусана Бака се нарежда до изпълнителките, които са пели за свобода, за социално равенство и за премахване на расизма. „Единственият начин да преминем напред е като се обърнем към историята.“ – убедена е Сусана Бака. Десетте песни са основани на културното наследство, на традицията на борбата за по-добър свят, а също и на музикалното творчество на изпълнителката. Нейното послание е, че той използва най-мощното оръжие срещу несправедливостта – знанието. Албумът е записан в градче на 150 км от столицата на Перу, а продуцент на звукозаписите е Майкъл Лийг от „Снарки пъпи“, което пък го отваря към света и прави музиката в него лесно достъпна до международна аудитория.

„Възрастта хвърля различна светлина върху света. Албумът цели свободно и честно да изрази това, което най-силно обичам. На 76 години е време да спра да мисля за това как да угодя на другите и да ви представя албум, който идва право от сърцето. Тези десет песни са предчувствие за трудните времена, в които живеем. Музика от най-дълбоките ми корени е изтъкана от думи на спешност, на надежда и осъждане, за да открием зряла и ценна истина. С моя дух и със сърцата и таланта на всички участващи, предлагаме този албум като завръщане в съвремието към традиционната ни музика. Надявам се, че тези, които ще го изслушат внимателно, ще почувстват и любовта към живота, и любовта към живеенето в истина.“ - казва Сусана Бака.

Първи сингъл е песента Sorongo: „Тя е документ на нашия живот и на неговата енергия, родена в единението на ритъма и душата. Тя успява да е и карибска песен, и песен на вселената. В нея са интуицията, силата, чувството и изразяването. Много нощи се опитвах да намеря правилния начин да изпея Sorongo. В крайна сметка живот на песента даде присъствието на акомпаниращите ми музиканти. Убедена съм, че Sorongo е вярата, открита на кръстопътя на чувствата и ритъма.“

Тангото „Милонга за моите любови“ ни връща към 1937 г. Друго заглавие е посветено на Хуана Азурдуй, живяла в края на 18-и и първата половина на 19-и век и борила се заедно със съпруга си за независимостта на Боливия. Последната песен Vestida de vida („Облечена в живот“) ни отпраща към едноимененния албум от 1991 г. – дебютът на Сусана Бака на световната сцена, за да отбележи първата точка на нейното дело на музикален археолог, откриваща и преоткриваща, пренасяща в съвремието мъдрост-подкрепа. Дело, значимо и заслужаващо адмирации.

Дата на издаване: 8 октомври 2021 г. от Real World Records

Ключови думи: