Summerwind на Ларс Даниелсон и Паоло Фрезу – музикален свят за мечтатели

Summerwind на Ларс Даниелсон и Паоло Фрезу – музикален свят за мечтатели

Едно от най-новите заглавия в каталога на европейската компания Act Music е албумът Summerwind на дуото Ларс Даниелсон – Паоло Фрезу. И двамата са първокласни музиканти, известни с лиричните си изпълнения. Съвсем естествено Summerwind напомня за Nightfall – издадения в началото на годината албум на германците Тил Брьонер и Дитер Илг. В Nightfall се насладихме на задълбочените диалози на двамата музиканти, нещо, на което ставаме свидетели и в Summerwind. Без да правим специален паралел между двата проекта може да откроим още едно сходство - и в Summerwind слушаме земния, солиден тон на баса и въздушното звучене на тромпета – завладяваща комбинация, която рисува пъстри звукови картини и настройва към съзерцание и мечтателност.

Шведският басист и челист Ларс Даниелсон е добре познат на международната джаз сцена. През годините той е работил с имена като Джон Скофийлд, Майк Стърн, Джак ДеДжонет и мн. др. Опитът му се простира както от интимни дуо формати до симфонични оркестри и музика за бигбендове. Паоло Фрезу е от Сардиния. Той ръководи свои групи от средата на 80-те г. и активно се занимава с преподавателска дейност. Американската публика го познава от албума на Карла Блей The Lost Chords Find Paolo Fresu, издаден през 2007 г.

В Summerwind Ларс Даниелсон свири на контрабас и виолончело, а Паоло Фрезу – на тромпет и флигорна. Двамата се спират на музикален материал, в който преобладават оригиналните пиеси, а сред вдъхновенията са Бах, Кшищов Комеда, традиционната тема Jag lyfter ögat mot himmelen и популярната песен Autumn Leaves. Записите в Summerwind съчетават джаз, фолк и класическа музика, а на преден план изпъкват притегателните мелодии и елегантността, с която Даниелсон и Фрезу ни въвличат в своя красив, на моменти дори приказен свят. Удоволствие е да попаднеш в него и да дадеш свобода на мечтателя в себе си.

Дата на издаване: 28 септември 2018 г. от Act Music