Суингираща романтика в новия албум на Катрин Ръсел Send for Me

Суингираща романтика в новия албум на Катрин Ръсел Send for Me

Проектът на вокалистката излиза на 1 април, а аудиторията на Джаз ФМ е една от първите в света, която слуша музика от него

Своя нов, осми поред албум като лидер Катрин Ръсел издава на 1 април в сътрудничество с компанията Dot Time Records. Send for Me се появява след предишния проект на вокалистката – Alone Together (2019 г.), който беше номиниран за „Грами“ и който се превърна в най-излъчваното джаз заглавие според годишния радио обзор на JazzWeek. „Обичам да каня хората в света на музиката.“ – така Катрин Ръсел обобщава подхода в новия си албум, както и своята философия за концертните си изяви.

В Send for Me вокалистката остава вярна на себе си и на своя превъзходен музикален вкус. Албумът включва красиви песни, подбрани внимателно, с отношение и изпълнени брилянтно. За пореден път тя влиза в ролята на обаятелен разказвач на истории, които докосват, осмислят и озаряват ежедневието ни. Записите носят така характерния за естетиката на Ръсел ретро полъх и са извор на чиста радост. Send for Me е белязан от духа на романтиката, пулсираща в ритъма на покоряващ суинг.

За реализирането на проекта Катрин Ръсел залага на устояли на времето сътрудничества. Тя продължава своята успешна работа с копродуцентите Катрин Милър и Пол Кан, с които реализира общо 6 заглавия от своята дискография, в това число и номинираните за „Грами“ - Alone Together (2019) и Harlem On My Mind (2016). Записите също са осъществени с хора, в чиято компания Катрин Ръсел се чувства комфортно и уютно от години. Това са китаристът Мат Мунистери, който е и музикален директор на продукцията, пианистът Марк Шейн, басистът Тал Ронен и барабанистът Марк Маклийн. Последният беше част от нюйоркския квартет на Петър Славов, групата, с която българският музикант се представи на Plovdiv Jazz Fest през 2019 г.

За подбора на музикалния материал Катрин Ръсел казва: „Спирам се на песни, които ме вдъхновяват или докосват по някакъв начин. Когато попадна на песен, която харесвам, тя ме преследва, докато не я науча.“ Ръсел е избрала за своя мисия да открива музикални съкровища, които не са особено популярни, но които си заслужава да бъдат чути. И точно това се случва в новия ѝ албум Send for Me. Тук е важно да направим уточнението, че вокалистката е закърмена с хубава музика. Баща ѝ Луис Ръсел е пианист, композитор и бендлидер, работил години наред с Луис Армстронг. Майката на Катрин – Карлайн Рей, е една от първите басистки в историята. Нейното име свързваме с прочутата женска формация The International Sweethearts of Rhythm, набрала популярност през 40-те г. на миналия век. Някои от песните в Send for Me имат силна връзка със семейството на Катрин Ръсел, като At The Swing Cats Ball, например. В нейното създаване участва бащата на Катрин - Луис Ръсел. Пиесата достига до публиката чрез версията на американския саксофонист Луис Джордан. Бащата на Катрин никога не правил свой запис на нея, но я е изпълнявал по време на своите гигове. „Намерихме концертна версия, изпълнена от оркестъра на баща ми в едно радио предаване и адаптирахме неговия аранжимент. Обичам образа на хора, които отиват на суинг танци.“ – разказва Катрин Ръсел.

Друга любопитна история носи със себе си песента Going Back To New Orleans. Тя е написана от Джо Лигинс, работил с родителите на Катрин Ръсел преди Луис Ръсел и Карлайн Рей да станат двойка. Заглавната песен Send For Me става голям хит през 1957 г. в изпълнение на Нат Кинг Коул. „Никой не мисли за Нат Кинг Коул като за блус певец, но той е изпълнявал наистина чудесен блус.“ – споделя своите впечатления Катрин Ръсел.

Песента, която най-добре предава посланието на новия албум на вокалистката, е Make It Last – класика на Дик Хеймс и Бил Пакстън. Темата добива популярност през 1958 г. в прочит на Бети Картър. Make It Last достига до Катрин Ръсел чрез нейна приятелка, а Ръсел е впечатлена от интересната акордова прогресия и от брас аранжимента, направен от легендарната тромбонистка Мелба Листън. „Make It Last е за това да държим на истински важните неща и да се надяваме, че те ще продължат. Не бихме искали да пропилеем красивия момент, защото утре може и да го няма.“ – разсъждава Катрин Ръсел. Нейният нов албум Send for Me олицетворява именно този красив момент, който не ти се иска да свършва.

Дата на издаване: 1 април 2022 г. от Dot Time Records

Ключови думи: