Стъпки в развитието: Веселин Койчев и Цветан Недялков са с Христо Минчев и Кристиан Желев в The Teachers Project

Стъпки в развитието: Веселин Койчев и Цветан Недялков са с Христо Минчев и Кристиан Желев в The Teachers Project

Магичността, която традицията носи в себе си, китаристите Веселин Койчев и Цветан Недялков пресъздават в авторския си прочит с устрем и нежност в албума The Teachers Project заедно с Христо Минчев – бас, и Кристиан Желев – барабани. Личния музикален принос Веселин Койчев дефинира като представяне на себе си, но и на българската идентичност: „Това е много добър начин човек да покаже нещо различно и нещо свое в музиката. Имплантирахме в нашите изпълнения български теми, които аранжирахме с похватите на поп и джаз музиката.“ Към родния фолклор Цветан Недялков добавя още боса нова, фламенко, балкански звук. Той достига до нова точка в развитието си, започнал от класическата музика, преминал през рок и поп: „И сега ми беше толкова интересно!“ – възкликна той за обогатяването на музикалния си простор.

С изразните средства на джаза и блуса двамата майстори развиват фолклорни теми чрез своя характер и специфичен подход. Лирични мигове се редуват с моменти на стремително движение напред. Веселин Койчев създава динамика, а Цветан Недялков – атмосферата на съзерцание. „Веско е повече интелектуалеца в музикалното изразяване, а аз съм малко по-страстен и емоционален, насищам музикалната фраза с повече ноти.“ – описва почерка на всеки от двамата в музиката Цветан Недялков. Седемте пиеси се разстилат плавно, спокойно и свободно. Всяка получава нужното време да стигне до извора, да покаже, да добави ново усещане, да се върне към основата и отново да развие в сегашния момент, като подкани самия слушател към участие. С черпене от традицията и обогатяването й с личния принос работи механизмът на натрупване на колективната мъдрост, който музикантите разкриват в цялото му вълшебство.

Този процес изисква взаимност и тя бележи съвместната им работа. Веселин Койчев отбелязва, че направеното заедно ги сплотява, „тъй като то ни носи огромно удоволствие и наслада“. Двамата са заедно вече от 11 години, откакто се срещат на концерт на Цветан Недялков в Пловдив, а след това с Иван Лечев създават „Акустик трио 3000“. „Беше успешен проект, носеше ни голямо удоволствие – не само музиката, която създавахме, но и нашите общи срещи, свиренето, разговорите за музика, всичко, което ни свързваше. Общото ни сътрудничество се гради не само на професионални взаимоотношения, а и на приятелски отношения. С Цветан Недялков и Иван Лечев се разбираме много добре.“ – връща се към това време Веселин Койчев. Така през 2010 г. от „Рива саунд“ се появи техният албум „Йо-хо“, който на следващата година се класира на първо място в раздела за инструментална музика на американския конкурс The Indie Acoustic Project.

Тогава Цветан Недялков се учи от Веселин Койчев и Иван Лечев, които са от предишно поколение в музиката: „Много се радвам, че имах възможността да контактувам с тях, защото те внасяха уравновесеност и чувствителност, различна от тази на моето поколение. Всяко носи свое отпечатък и дава нещо, което предишното не е могло да направи. Процесът е двустранен и се чувствам много добре, че можах да работя заедно с тях.“ Като преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ сега той учи студентите си, че музиката не е спорт и надпревара по бързо свирене, а изкуство: „То съдържа на първо място любовта, след това има хармония, красота, изящество. Човек се учи да се докосва до красотата. Ние като музиканти я улавяме и, преминала през нас, я предаваме на публиката. Красотата е част от нашето изкуство.“

Веселин Койчев казва, че с личен пример насърчава студентите си в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ да са активни и да участват. Учителите предават на студентите есенцията на своя опит и знания. „Учим ги на това, което правим ние – да разбираме поп и джаз музиката, да я свирим, да импровизираме в нея, да имаме собствен облик, всеки от нас да бъде разпознат. Виждам у студентите голям интерес. Това личи по големия брой хора, които искат да учат поп и джаз китара.“ – казва Веселин Койчев.

И трето поколение музиканти е в този албум – младите пловдивски таланти Христо Минчев – бас китара (вече и той преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“) и Кристиан Желев – барабани. „Много търсени и много полезни в целия проект.“ – с възхищение отбелязва приноса им Цветан Недялков. И толкова отдадени на музиката, колкото своите Учители. А всички те заедно ни учат да ценим традицията и с лично действие да допринасяме за обогатяването й.

Дата на издаване: 25 ноември 2020 г. от „Рива саунд“

  • Интервюто на Светослав Николов с Веселин Койчев и Цветан Недялков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.