Струнно майсторство от най-висок клас в D-Stringz - съвместния албум на титаните Стенли Кларк, Бирели Лагрен и Жан-Люк Понти

Струнно майсторство от най-висок клас в D-Stringz - съвместния албум на титаните Стенли Кларк, Бирели Лагрен и Жан-Люк Понти

Три години след като Стенли Кларк, Бирели Лагрен и Жан-Люк Понти свириха за първи път като трио на една сцена, те намериха време да се съберат отново заедно и да запишат албум. D-Stringz е не просто среща на трима велики музиканти, а и досег до струнно майсторство от най-висок клас.

През 2012 г. със звезден концерт в Париж виртуозният цигулар Жан-Люк Понти отпразнува 5 десетилетия от началото на звукозаписната си кариера. По време на събитието той свири с оркестър и две групи, едната от които включва именно Стенли Кларк и Бирели Лагрен. Понти и Кларк са работили заедно през годините, но срещата им с френския китарист е за първи път. Химията и енергията, които протичат помежду им, не оставят съмнение за необходимостта от продължение и миналата година тримата влизат в студио в Брюксел, записвайки D-Stringz в рамките на четири дни.

Съвместният им албум поражда паралел с друг проект на Кларк и Понти - Rites of Strings от средата на 90-те г., в който третото главно действащо лице е легендарният Ал Ди Меола. Техният диск включва основно оригинален материал и стилово е ориентиран към джаз-рока, докато D-Stringz съчетава оригинали и кавърверсии, а разнообразието се простира от суинг и цигански джаз през фънк и соул.

Някои от пиесите в D-Stringz са създадени специално за този албум, а други композиции познаваме от по-стари проекти на тримата музиканти, но тук звучат по нов начин, претворени акустично от цигулка, контрабас и китара. Сред интерпретациите са произведения на Джон Колтрейн и Джо Завинул, а един от записите е свеж прочит на класиката на Джанго Райнхард от 1940-та г. Nuages.

В D-Stringz има място за всеки от тримата големи музиканти - тук няма его, има култура, познание, любопитство към света на другия и уважение. В албума има място за диалог и общуване, за взаимна наслада и удоволствие и най-важното – в диска има достатъчно място за магията на музиката, нещо, което в съвременния свят все по-често остава на заден план за сметка на бляскавите продукции.

Дата на издаване: 6 ноември 2015 г. от impulse!

  • Музика от D-Stringz на Стенли Кларк, Бирели Лагрен и Жан-Люк Понти представяме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.