Still Singing e забавен джаз албум с отличителния глас на Джо Пеши и неизбежната артистичност на актьора

Still Singing e забавен джаз албум с отличителния глас на Джо Пеши и неизбежната артистичност на актьора

За мнозина е ясно, че Пеши е изключителен актьор, познат ни преди всичко от филмите си с Робърт де Ниро – първия му голям „Разяреният бик“ (с номинация за „Оскар“ за поддържаща роля) и „Добри момчета“ (с „Оскар“ в категорията), а също и от „Казино“ и „Сам вкъщи“. Малцина знаят, че Пеши обича да пее и го прави доста добре. Дори първият му певчески албум Little Joe Sure Can Sing е от 1968 г. и предшества актьорската му кариера. Новият му албум Still Singing излезе дни след като филмът „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе тръгна по „Нетфликс“. Албумът е ориентиран изцяло към класическата джаз стилистика, където Джо Пеши очевидно се чувства в свои води.

Still Singing включва джаз стандарти, интерпретирани от специфичния глас на Джо Пеши, и са продуцирани от певеца на „Maroon 5“ Адам Лавин. Сред песните са I Remember April, The Nearness of You, Round Midnight. Цялата продукция е реализирана по идея на Лавин, който е дълбоко впечатлен от вокалния талант на Пеши. Двамата записват два дуета – единият е My Cherie Amour, а другият е виталната латино песен Baby Girl. В записите участват сериозни джаз музиканти: Артуро Сандовал, Питър Ъскин, Вини Колаюта и Крисчън Макбрайд. Звукозаписните сесии са били няколко, разтеглени в рамките на две години. Така се е получил чудесен и забавен джаз албум с отличителния глас на Джо Пеши и неизбежната артистичност на актьора, вградена във вокалната фраза и тембрите.

Това е четвъртият албум на 76-годишния Джо Пеши. В ранните младежки години Франки Вали е един от неговите приятели, а докато работи като бръснар, пее. Това е далеч преди да навлезе изобщо в киното и почти 20 години преди да стане звезда на екрана през 1979 г. в „Разяреният бик“. През 60-те музикантът пее и свири на китара във Филаделфия, Ню Йорк и Атлантик сити. А през 1968 г. под псевдонима Joe Ritchie издава първия си албум Little Joe Sure Can Sing – той е с поп песни. През 1998 г. след като на екран през 1992 г. е излязъл филмът „Братовчед ми Вини“, се появява сатиричният Vincent LaGuardia Gambini Sings Just For You.

През 2003 г. Джоуи ди Франческо го кани в албума си Falling in Love Again, с който Пеши тръгва по пътя в джаза. В албума Джо Пеши енигматично е обявен като Joe Doggs. В текст за корицата Куинси Джоунс пише: „През последните петдесет години съм бил благословен с изключителното щастие да съм бил вдъхновен и дори още по-голямото щастие – да работя с гиганти в различни жанрове – от Сачмо и Саси до Синатра, Шака и Тупак. Може да се каже, че познавам истинското изкуство. Вокалистът в този албум – Джо Догс, създава истинско изкуство и аз го боготворя! Той има съвършена интонация, изпълва песните с душа, овладява ги и фразира като джаз инструменталист – това го прави истински добър. Джазът е фънкът, който не можеш да фалшифицираш, и съм щастлив в Джо Догс да чуя влиянията на моя колега от бенда на Лайнъл Хемптън от 50-те – неповторимия Джими Скот. Джо пее джаз още от 9-годишен, но не привлича вниманието върху себе си. Една късна събота вечер той ми донесе този албум, който ме отвя. От тогава не мога да спра да го слушам и да говоря за него. Това е духът на музиката, който ме накара да поема по този път на 13-годишна възраст. Джо и Джоуи са близки приятели от много години. Но защо ди Франческо кани напълно непознат в своя албум? „Джо има толкова ярък глас.“ – ми каза Джоуи. „В момента, в който го чух, поисках да го поканя в следващия си албум.“ И той не съжалява. „Приносът на Джо е огромен. Той суингира феноменално, а аранжиментите му са върховни.“ – пише Куинси Джоунс. Джоуи ди Франческо също отправя специално посвещение: „Познавам Джо Догс от години. От дете го слушам как пее. Гласът му и фразата му ме въодушевяват. Той прави и страхотните си аранжименти. От години си мисля, че трябва да бъде чут, че трябва да записва. Така че сега, когато работя със звукозаписна компания с отношение към музиката, му се обадих и му казах: „Джо, време е.“ В тези записи не само ще чуете прекрасния му глас, но и невероятния му талант като аранжор.“ – завършва описанието на образа на Джо Пеши като музикант Джоуи ди Франческо. И макар в този албум актьорът да се появява под псевдоним, неговата самоличност бързо е разкрита в най-лошо пазената тайна в историята на джаза.

Still Singing е най-отдадената му на джаза продукция. Включен е дует със ветерана и недотам известен американски певец Джими Скот. Скот също е имал висок, фалцетен мъжки глас, подобен на този на Пеши, така че песента The Nearness of You се е получила като трогателен и въздействащ дует извън времето и пространството, и е своеобразен акцент в албума Still Singing.

  • Дата на издаване: 29 ноември 2019 г. от BMG

Still Singing на Джо Пеши слушаме в Singin’ & Swingin’ довечера от 21 ч.