Step It Up – вълнуваща крачка напред за групата Jeff Lorber Fusion, която остава вярна на своето позитивно звучене

Step It Up – вълнуваща крачка напред за групата Jeff Lorber Fusion, която остава вярна на своето позитивно звучене

През последните 5 години известният кийбордист и композитор Джеф Лорбър с голям успех възобнови своята формация от 70-те години Jeff Lorber Fusion. След 3 заглавия (Now Is the Time от 2010 г., Galaxy от 2012 г. и Hacienda от 2013 г.) в края на септември групата издаде новия си албум Step It Up. Дискът е записан в сътрудничество с легендарния басист, носител на „Грами“ - Джими Хаслип. Той и Лорбър се спират на 11 оригинални композиции, част от тях написани съвместно и копродуцират албума.

„Заглавната композиция Step It Up отразява музиката в проекта: оптимистична, енергична и опит да „подсили“ нашето свирене – пиесите, продукцията и импровизацията, и също така ни издига на следващото ниво. Този диск ни връща към добре познатото звучене на Jeff Lorber Fusion докато изследваме някои непознати територии.“ – казва Джеф Лорбър. Джими Хаслип допълва: „Ние бяхме мотивирани да открием нова посока след албума Hacienda. Той беше изцяло експериментален. Step It Up е по-близък до характерния саунд на Jeff Lorber Fusion, но в него има някои нови и вълнуващи елементи.“

Стилово Step It Up комбинира джаз, фънк, рок и R&B. В продукцията се включват топ музиканти, сред които двама бивши колеги на Хаслип от групата Yellowjackets – саксофонистът Боб Минцер и китаристът Робен Форд. В диска участват още Вини Колаюта (барабани), Гари Мийк (саксофон), Майкъл Томпсън и Пол Джаксън джуниър (китари), Лени Кастро (перкусии), а брас аранжиментите са направени от Дейвид Ман.

„Аз постоянно пиша нова музика и след това с Джими свирим някои от нещата, върху които работя.“ – казва Лорбър и добавя: „Някои от моите композиции бяха твърде разнообразни и Джим предложи да се фокусираме повече върху конкретни неща. Така стигнахме до идеята за модалния джаз от 70-те години.“ Лорбър и Хаслип се вдъхновяват от класически звукозаписи на велики музиканти като Фреди Хъбард, Хърби Хенкок, Лий Морган и Джо Хендерсън, опитвайки се да вплетат това звучене в своите оригинални композиции. „Нашият подход беше модерен и ние искахме да се уверим, че ще има силни елементи от вълнуващи и носещи радост мелодични мотиви.“ – казва басистът.

Джеф Лорбър и Джими Хаслип са не просто двама изключителни музиканти, но и образуват много добър тандем. „Аз съм повече по детайлите, а Джими е човек на цялостната картина.“ – обобщава ролите им Лорбър. Хаслип коментира: „С Джеф имаме химия помежду си и много общи неща, които ни свързват, в това число и любовта към различни стилове музика. Заедно ние оформяме силна, позитивна общност от идеи и творческа енергия.“

Дата на издаване: 25 септември 2015 г. от Heads Up

  • Музиката от Step It Up слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.