Споделяйки, че е певица заради Били Холидей, Моли Джонсън посвещава на Лейди Дей албума си Because of Billie

Споделяйки, че е певица заради Били Холидей, Моли Джонсън посвещава на Лейди Дей албума си Because of Billie

Новия си албум Because of Billie канадската джаз певица Моли Джонсън посвещава на легендарната Били Холидей. Проектът включва 14 вдъхновени интерпретации на прочути песни на Лейди Дей, сред които You’ve Changed, Don’t Explain, Body and Soul, Strange Fruit, How Deep Is The Ocean, What a Little Moon Light Can Do. Албумът е създаден за четири дни, като всички пиеси са записани на един дъх.

Аранжиментите в записания с трио албум Because of Billie са изненадващо енергични, а гласът на Моли Джонсън доста често напомня детайли от пеенето на Били Холидей. Но колкото и общо да има между двете певици, с лекота може да се усети индивидуалния вокален стил на канадката. Моли Джонсън пее по-закачливо, гласът й е витален и на моменти се усеща свежото й чувство за хумор.

През цялото време в Because of Billie Моли Джонсън показва колко дълбока е връзката й с Лейди Дей. Често нейните почитатели й казвали, че прилича на Били Холидей, а тя откровено си признава, че съществува заради Били. Така нарича и албума си – в превод: „Заради Били”, в почит към голямата певица, която освен великолепен артист и вдъхновител, се е борила за гражданските права на тъмнокожото население в Америка. С този албум Моли Джонсън изразява своята благодарност към една непокорна, но много крехка, талантлива и вълнуваща личност, каквато е великата Били Холидей.

Дата на издаване: 8 септември 2014 г. от Decca

  • Музикални акценти от Because of Billie на Моли Джонсън звучат днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Албума в цялост ще чуете в новото издание на Singin’ & Swingin’ в неделя от 11 ч. и идната сряда от 21 ч.