Споделените истории ни правят частица от цялото в Storytellers на Лусиана Соуза

Споделените истории ни правят частица от цялото в Storytellers на Лусиана Соуза

Новия си албум Storytellers вокалистката Лусиана Соуза създава с WDR Big Band Cologne, а диригент е изключителният Винс Мендоса, чието дело са и оркестрациите на пиесите.

Лусиана Соуза е много продуктивен творец. Носителка на „Грами“, тя е прочута със своята софистицирана и прецизна певческа фраза, а безспорната й интелигентност винаги я фокусира в дълбините на конкретна тема. Този път албумът й е посветен на разказвачите на истории и на песните. В краткото си есе, публикувано на обложката, тя пише: „Песните съдържат винаги мистериозен излаз към човешкия опит и към културата, от която извират. Те посвоему артикулират чувството да бъдеш частица от едно цяло, производно на историите, приказките и митологиите, които изграждат културата на един народ. Чрез уникалната звучност на Винс (Мендоса) и неговата брилянтна оркестрация ние сме възнаградени с възможността да разбираме по-добре себе си. За мен като интерпретатор на песни тази музика представлява изключителен шанс да разкажа интересни истории, предизвикващи емоции и приемащи нов смисъл заради мелодията и ритъма.”

Наистина, това, което силно впечатлява в албума на Соуза, е мащабната оркестрация на композитора и музикален визионер Винс Мендоса. Той е и диригент на кьолнския бигбенд, известен като WDR Big Band Cologne. Мендоса е носител на шест награди „Грами“, а 25 пъти е бил номиниран за престижното отличие, най-често в категорията за най-добър аранжимент. Виртуозното му владеене на множество музикални езици му дава привилегията да създава еднакво добре аранжименти за бигбенд, камерни и симфонични оркестри, на поп или на джаз музика. Считан е за майстора на съвременните музикални идиоми и затова е предпочитан аранжор от най-добрите артисти в света. Един от най-забележителните му албуми е Both Sides Now на Джони Мичъл. А работата му с Лусиана Соуза по новия й албум е наистина вдъхновена и впечатляваща.

Соуза е считана за една от най-значимите съвременни певици. Родена в Бразилия, тя умее да преобразява посвоему песни на Джаван, Жобим, Иван Линс, Шико Буарке, Еду Лобо, Жилберто Жил, Шико Пинейро, Гуинга. А изтънченият и талантлив Мендоса е представил всяка една от песните в колекцията в различна светлина, която се разтваря от дълбокото му познаване и разбиране на изкуството на оркестрацията. Така се е получила една мащабна продукция, отвъд жанровете, която дарява слушателите си със смисъл и истинност. Тук радостта и тъгата, любовта и загубата са историите, които артистите разказват през музиката и нейната неповторима красота.

  • Музиката от Storytellers на Лусиана Соуза е акцент на Desafinado.