Споделена радост в „Завръщане“ на Милица Гладнишка

Споделена радост в „Завръщане“ на Милица Гладнишка

Тиха радост с вълнение споделена със света – Милица Гладнишка пее по музика и текст на Десислава Софранова песента „Завръщане“. „Като я слушам, усещам желание за полет, лекота, отваряне към света. Тя говори за завръщане към близкия човек, към света около теб, към светлината, радостта. Въпреки че звучи леко носталгично и задушевно, в нея е тази светлина, която те кара да се усмихнеш и да дишаш по-леко.“ – сподели усещането си за „Завръщане“ Милица в интервю по Джаз ФМ.

Аранжиментът е на Мартин Лазаров, който свири на пиано, участват още Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – перкусии, а Деси Софранова пее беквокали. Записът е обработен от Кирил Добрев и Стамен Янев. Видеото към песента е заснето от Петър Бонев в JENG Studio. То е за увереността, с която се отправяме към сбъдването на мечтите си. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на „Музикаутор“ и Национален фонд „Култура“. „Неочаквано песента се хареса много. Мислехме си, че не е в тренда на поп музиката в момента. Но хората просто изригнаха, често я споделят, цитирайки текста. Явно нещо им е липсвало.“ – коментира Милица Гладнишка за отзвука.

„Завръщане“ се отличава с особена изразителност и е в по-различна от обикновено експанзивната стилистика на вокалистката. „Деси Софранова е музикален режисьор и режисьор на дублажа. Тя е работила по всички най-големи филми на „Дисни“. Когато си с нея, колкото и да е трудна ролята, успяваш да я направиш, достигаш други нива в своята работа. Благодарение на това звуча така в тази песен. Деси е способна да те накара да разшириш границите си.“ – разказа Милица за оформянето на облика на песента.

Изпробвала най-различни варианта на изпяване, под ръководството на Десислава Софранова тя постига баланс, „в който сякаш ти шепна на ухото по начин, в който има вътрешна енергия. И се получи меко, кадифено пеене. За което съм много щастлива, защото е много трудно да пееш така цяла песен. Деси Софранова е човекът, който върши чудеса с моя глас.“ – отбелязва Милица Гладнишка.

Тя няма търпение да се отправи към Русе, където на 22-ри й предстои премиера с операта, за да си пусне песента в колата и да я слуша на път: „Обожавам да пътувам и знам, че усещането ще е много приятно.“

Усещане за вятър в косите и за разкриващ се пред теб път на сбъдване на мечтите.

  • Интервюто с Милица Гладнишка можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Повече за „Бъркотии в операта“ с Милица Гладнишка и Ненчо Балабанов можете да откриете на сайта на Държавна опера – Русе тук.