Speaking In Tongues на Лусиана Соуза - изненадващо и провокативно изследване на общуването чрез музиката

Speaking In Tongues на Лусиана Соуза - изненадващо и провокативно изследване на общуването чрез музиката

Лусиана Соуза е една от най-софистицираните и мислещи съвременни джаз певици с бразилски произход. Съвсем наскоро тя реализира своя най-нов албум, който отново е изненадващ и провокативен. Нарича се Speaking In Tongues и в същината си е новаторски и като музика, и като изразни средства. Нео фюжън, в който си дават среща свободни духове с огромен музикален опит и нестихващ стремеж към новото и различното. Музикална поезия, в която е темата за умението на джаз артистите да разговарят интуитивно и свободно на езика на музиката.

С новия си албум Лусиана Соуза отново ни изпраща в духовните пространства на съвременната музика, белязана от стремежа към новост и другост. За записите на този интересен проект се събират петима артисти от различни краища на света, всички говорещи на различни езици. Лусиана Соуза е от Бразилия, китаристът Лионел Луеке е от Бенин. Грегоар Маре пък е роден в Швейцария и е виртуозен интерпретатор на хармоника, чийто инструмент впрочем е метафора на присъствието на акордеона в бразилската музика. Басистът Масимо Биолкати привнася космополитен дух на компанията от музиканти, а на барабаните е нашумелият напоследък Кендрик Скот, който владее джаз езика до съвършенство.

Петимата музиканти превръщат този албум в „музикално изследване на общуването“ - по думите на самата Лусиана Соуза. Тя от своя страна на моменти предпочита да пее без думи, защото вярва, че хората умеят да се разбират отвъд тях и езиците. Но когато ползва текст, се доверява на най-добрите - за песните си Split и No One To Follow тя привлича неподражаемия поет, композитор и певец Ленард Коен, като с негово разрешение използва текстове от колекцията му The Book Of Longing („Книга на копнежа“).

С новия си албум Speaking In Tongues Лусиана Соуза за пореден път ни открива дълбокия си талант и креативност като разгръща истинската природа на джаза, а според нея тя почива на три основни принципа - умение за колаборация, за общуване и интуитивност. Повечето от песните в този албум са дело на самата певица, разбира се под вещото око на четирикратния носител на награда „Грами“ - продуцента Лари Клайн, който е и неин съпруг.

Дата на издаване: 18 септември 2015 г. от Sunnyside Communicat

  • Speaking In Tongues звучи в новото издание на „Дазафинадо“.