Some Other Time: Нилс Ландгрен и Джанис Сийгъл претворяват мечтата на Ленард Бърнстайн за живот без насилие, за свят на красота

Some Other Time: Нилс Ландгрен и Джанис Сийгъл претворяват мечтата на Ленард Бърнстайн за живот без насилие, за свят на красота

Миналото е романтично обещание за бъдещето в красивия прочит на Нилс Ландгрен и Джанис Сийгъл на песните на Ленард Бърнстайн. Записан с джаз трио и с духовата секция на Симфоничния оркестър на Бохум с аранжор и диригент Винс Мендоса, албумът Some Other Time – A Tribute To Leonard Bernstein извежда на първо място очарованието и красотата на една отминала епоха, за да покаже колко светъл може да е светът ни днес. „На насилието отговаряме с още по-пламенна, красива и всеотдайна музика.“ – казва Ленард Бърнстайн в послание, което е актуално и днес и което е акцентът на този нов албум.

В бурната епоха, когато Ленард Бърнстайн създава своята музика, изкуството е начин за сплотяване на общността, за да премине тя през изпитанията – войни и заплахи от войни, търсене и оформяне на американската идентичност, мечта за сила в многообразието. Към всички тези стремежи в днешния напрегнат свят гледаме като на романтичен, недостижим за нас копнеж. С типичния си усет за претворяване на красотата Нилс Ландгрен обаче прави всички те да изглеждат възможни и в нашата разпокъсана действителност.

Винс Мендоса, Джанис Сийгъл и Нилс ЛандгренВинс Мендоса, Джанис Сийгъл и Нилс Ландгрен

Вокалистката от Manhattan Transfer Джанис Сийгъл, пианистът Ян Лундгрен, басистът Дитер Илг и барабанистът Волфганг Хафнер са спътниците на Нилс Ландгрен в това джазово изживяване. Романтичната му основа я поставя красивият звук на 18-членен състав от Симфоничния оркестър на Бохум (само духови инструменти – дървени и медни) с аранжор и диригент Винс Мендоса. Музикалната концепция споделя кредото на Ленард Бърнстайн: „Джазът е радостта от изпълнението, затова и той е забавление в най-чистия смисъл на думата.“ Освен в джаз амплоа, Бърнстайн обичаме и с неговите класически творби и изпълнения, както и с просветителските му образователни програми за малки и големи. Всички тези посоки на неговия живот Some Other Time съвършено пресъздава.

Идеята за албума идва от ръководителя на звукозаписната компания ACT Зиги Лох, който е изумен от това, че застъпникът за джаза Ленард Бърнстайн рядко присъства в изпълненията на джаз музикантите и тогава, и сега. Нилс Ландгрен пък особено цени хуманизма в творбите на Бърнстайн. И така се появява този красив албум, с който Нилс Ландгрен отпразнува своята 60-а годишнина днес.

Основният музикантски съставОсновният музикантски състав

От звукозаписната компания ACT изтъкват достойнствата на тези музиканти да се включат в проекта на Нилс Ландгрен: Джанис Сийгъл носи усещането за Ню Йорк; Волфганг Хафнер е определен от ARD за „най-готиния германски барабанист“; Дитер Илг е школуван в интерпретации на Верди, Вагнер и Бетовен; шведският пианист Ян Лундгрен е скандинавски импресионист с корени в американската джазова традиция; Симфоничният оркестър на Бохум е съвършен като машина; носителят на шест награди „Грами“ (и с 25 номинации) Винс Мендоса е работил с Хърби Хенкок, Ал Жеро, Бьорк, Роби Уилямс, Лондонския симфоничен оркестър и Берлинската филхармония, а през 1992 г. в албума Jazzpaña смесва фламенко и джаз.

Личен елемент в интерпретацията на творбите на Бърнстайн внася Джанис Сийгъл: „Тя бе перфектният вокалист за този албум. Тя носи в себе си както усещането за Бродуей, така и автентичността на звука на Бърнстайн. Освен това е близка приятелка на Джейми Бърнстайн – дъщерята на Ленард. Отидох при нея в Ню Йорк, поговорихме за музиката, направихме кратка репетиция – и от първия момент всичко се получи перфектно. Приносът й към Some Other Time е неоценим.” – разказва Нилс Ландгрен.

Джанис Сийгъл с Нилс ЛандгренДжанис Сийгъл с Нилс Ландгрен

В албума присъстват емблематични творби на Бърнстайн. Тук са пиеси от първия му мюзикъл On the Town от 1944 г., пресъздаден на екрана от Джийн Кели и Франк Синатра, една от които дава и заглавието на албума. И още: A Quiet Girl от „Прекрасен град“, A Simple Song от „Меса“, както и America, Maria, Cool и Somewhere от „Уестсайдска история“.

Записите за албума Some Other Time са направени само за 4 дни между 1 и 4 ноември миналата година в студио N в Кьолн, основано от българина инж. Георги Топалов.

Дата на издаване: 15 февруари 2016 г. от ACT/„Дюкян Меломан“