Соловата версия на Never Gonna Break My Faith на Арита Франклин излиза за първи път сега като факел на борбата за граждански права и свободи

Соловата версия на Never Gonna Break My Faith на Арита Франклин излиза за първи път сега като факел на борбата за граждански права и свободи

Във време на поредно силно поставяне на въпроса за равноправието и гражданските свободи звукозаписната компания Sony представи за първи път оригиналния запис на Never Gonna Break My Faith на Арита Франклин. В песента участва Хорът на харлемските момчета и като дует с Мери Джей Блайдж я чухме във филма „Боби“ от 2006 г., разказващ за покушението срещу сенатора Робърт Кенеди. Тогава тя излезе в саундтрак албума, а на следващата година бе издадена в компилацията с дуети на Арита Jewels in the Crown: All-Star Duets with the Queen. С нея вокалистката спечели през 2008 г. 18-ата си и последна награда „Грами“.

„Написах песента с Арита в съзнанието ми, но никога не съм си и помислял, че тя ще е изпее. Исках да създам химн за вярата, която винаги свети в теб, дори да си изгубил нещо.“ – разказва днес съавторът Браян Адамс. Песента е факел в борбата за граждански свободи, с ясен и категоричен текст против потисничеството и насилието, с послание за неуморност в битката за равноправие и с музика, в чиято основа е госпълът.

Тази оригинална солова версия на песента остава на компютъра на Браян Адамс в продължение на години, докато той не научава, че дългогодишният продуцент и много близък приятел на Арита Клайв Дейвис, високопоставен служител на Sony, ще прави филм за живота й. „Светът не е чувал цялото изпълнение, а точно сега има особено силна нужда от тази музика.“ – казва Клайв Дейвис, който избира за премиерата 19 юни – Денят на свободата – датата, на която през 1865 г. е провъзгласен краят на робството в САЩ.

Дейвис посочва, че в днешните времена на кулминация на действията срещу расизма, песента разтърсва всяка клетка на тялото. „Светът днес е много различен. Промяната е навсякъде около нас. Бе трябвало всеки да прави най-доброто, за да се придвижим напред като общество и да постигнем максималната положителна промяна. В това музиката има голяма роля, а изпълнението на Арита те кара да настръхнеш. Всеки трябва да чуе тази песен. Тя заслужава да бъде химн!“ – казва Клайв Дейвис. „Толкова съм щастлив, че песента се издава – точно от това има нужда светът сега.“ – завършва Браян Адамс.

Официалното видео към Never Gonna Break My Faith е документален разказ за борбата за граждански права и свободи в САЩ. То показва изминатия път, в който е било трудно, но каузата е справедлива и сплотяваща. В своето ценностно единодействие сме постигнали резултат, който всекидневно трябва да надграждаме, водени от мечтата за свобода, от разбирането си за равноправието като стабилната основа на обществото.

Дата на издаване: 19 юни 2020 г. от Sony