Смъртта превръща красотата в тъга, любовта я възкресява: Виктор Бенев създава Unknown заедно с TromBobby

Смъртта превръща красотата в тъга, любовта я възкресява: Виктор Бенев създава Unknown заедно с TromBobby

Текстът изразява болката, музиката лекува скръбта. Думите говорят за липсата, нотите описват богатото преживяване. И именно защото то е такова, тъгата е голяма, но следата е дълбока. Човек оставя отпечатък върху света, който е осезаем и когато него вече го няма. Песента Unknown е с текст на Виктор Бенев, ярко, красиво и драматично изпят от него, за да сподели бездната на липсата от загубата на майка му. Музиката на TromBobby акцентира върху щастието на случилото се до този трагичен момент. Така песента цялостно представя любовта, разказва за красотата, която е била реална, а сега остава да подкрепя душата в спомен, невъзможна в предишния си вид. Това е осезаемото присъствие на човека, който вече не е на този свят, но стореното от него остава. Гласът е изведен с отчетливо звучене на преден план, за да изрече осмисленото, музиката отзад е цялостният пейзаж на чувствата, самите те – извор на думите.

Unknown говори за житейска трудност и е създадена, за да преодолее още една. „През март, когато бяхме затворени вкъщи заради COVID-19, публикувах в социалните мрежи покана за колаборация от дистанция, от вкъщи. Имах страшна нужда да творя, иначе депресията вече доста ме поглъщаше, заради това, че свободата ни бе отнета по този брутален начин.“ – разказа Виктор Бенев. Сред отговорилите на предложението с демо е TromBobby, който изпраща бийтове. „Неговата музика е доста позитивна. На мен ми се стори интересен този контраст между неговия позитивизъм и темата от текста – за липсата, за смъртта, за това, че копнеем за конкретни хора, които вече не са тук и мислим какво би било, ако още са при нас. Така се получи контраст между текста и музикалната основа. На мен ми харесва по този начин. Много съм вдъхновен от източната култура – за ин и ян, за противоположностите. За мен това прави баланса.“

Думите на конкретно описание на преживяното заглъхват в невъзможната да се изкаже неизвестност, дала заглавието на песента. Но преди това са звучали ясни, конкретни и категорични, описали визуално едно дълбоко усещане. През последните години Виктор Бенев все повече пише текстове и пее, но голяма част от тези песни не са публикувани, тъй като той е критичен към своя глас. „Все повече имам нужда да изказвам нещата чрез текст. Той позволява да говоря конкретни неща, да разказвам истории, които не са толкова абстрактни, колкото е музиката. Макар да оставят свобода на интерпретация, думите превеждат до слушателя по-ясно това, което искаме да кажем с една творба.“ – убеден е Виктор.

Unknown излиза от лейбъла Enovae, който той създава през миналата година заедно със своята спътница в живота – художничката Биляна Фурнаджиева. Там се появява неговият първи албум, а след това и сингъл на съвместния им проект Crystal Sound Project, в който скулптури от порцелан са музикални инструменти (дебютния албум можете да чуете тук). „Идеята е да се правят сътрудничества, да успяваме да изразяваме по-дълбоки смисли, но да ги опаковаме в нещо, което е по-скоро лесно разбираемо от публиката. Целта ни е достъпна музика, в която да успяваме да изкажем своето артистично виждане.“

Лейбълът търси контакт с публиката в момент на транформация на начина на възприемане на музиката, на промяна във взаимоотношенията между артисти и слушатели, на развитие на новите технологии като медии. И ако аудиторията по-често се свежда до функцията на потребител, ценителят може да бъдат реален участник в творческия процес, да е в близка връзка със своя любим артист. Виктор Бенев ни насочва към реализацията на точно такъв модел. „Днешното време е трудно за нашия бранш, концертите са доста малко – във Франция няма никакви – и доходите за всички музиканти са доста ограничени, макар държавата да помага със социални помощи. Но понеже концертите липсват, нямаме връзката, която ни е нужна с публиката. Тя е по-скоро през интернет, където набраха популярност различни платформи. Говори се много за стрийминг платформите, но те изплащат страшно малко пари на музикантите и това е голям проблем. Привличам вниманието върху други като Bandcamp. Там имаме по-близък контакт с артистите. Те ни дават възможност да купуваме музика, като подкрепяме творците и правим собствена колекция от музиката, която ни говори и отговаря на нашия вкус и светоусещане. Смятам, че е жест към хората, които създават музика, да дадем малка сума, за да си закупим продукта, който те са направили и след това ще ни носи позитивни чувства.“ – убеден е Виктор Бенев.

Премиерата на Unknown е утре, на 15 август, на всички онлайн платформи.

  • Интервюто на Светослав Николов с Виктор Бенев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.