След края на Buena Vista Social Club Омара Портуондо продължава напред, завръщайки се към началото – тя презаписа дебютния си албум отпреди 55 години Magia Negra

След края на Buena Vista Social Club Омара Портуондо продължава напред, завръщайки се към началото – тя презаписа дебютния си албум отпреди 55 години Magia Negra

С участието си в Buena Vista Social Club певицата Омара Портуондо се превърна в символ на кубинската музика, а нейните песни са част от музикалното наследство на Куба. Началото на една дълголетна и забележителна музикална кариера слага първият солов албум на певицата Magia Negra, записан през 1959 г. Тази година Омара Портуондо реши да се завърне към началото, като запише отново песните от дебютния си албум в нови, по-зрели и помъдрели версии. Този проект излиза под заглавието Magia Negra – The Beginning.

„Оркестърът на Buena Vista Social Club привлича любовта, като призовава за обич и разбирателство”: по-рано тази година в интервю за Джаз ФМ музикалният директор и тромбонист в оркестъра Хесус Агуахе Рамос обеща, че след ерата Buena Vista музикантите ще продължат да работят.

Когато Омара Портуондо записва албума си Magia Negra, тя е само 25-годишна и е певица в прочутия тогава вокален квартет Aida. Днес тя интерпретира отново тези популярни музикални теми, като вдъхва в тях нов звук, елементи на джаз и, разбира се, голямата си, топла душевност. Самата тя признава, че е подходила с ентусиазъм и носталгия – все пак това са първите записани от нея песни. Те разкриват цялото разнообразие на кубинските музикални стилове – от болеро до сон. В албума Омара Портуондо е включила и джаз класиките That Old Black Magic и The Caravan (тук – под заглавието Caravana).

Омара Портуондо – музика с радостта от живота и оптимизма. Чуйте интервю с Кралицата на фийлинга.

Към концерта на Омара Портуондо и Buena Vista Social Club в София, организиран от Джаз ФМ и Loud Concerts през 2011 г., можете да се завърнете чрез фотогалерия на сайта ни тук.

В новата версия на Magia Negra участват забележителни музиканти – Роландо Луна, Гастон Джойа, Ренди Барето, Андрес Коайо. Неуморната Омара Портуондо, известна като Кралицата на фийлинга, ще направи турне с песните от албума заедно с пианиста Роберто Фонсека, с когото тя обича да работи. А прозвището й идва от умението й да изпълнява чувствено стила „фийлинг”, който представлява смес от кубинска музика, джаз и бразилска боса нова. Този стил е дълбоко закодиран в нея и в сърцето й, защото музиката й излъчва вродената й тъга и носталгия, ала в същото време те кара да се чувстваш щастлив.

Тази магия не би могла да бъде обяснена, но тя се съдържа във всяка нейна фраза и дихание, във всяка дума от красивите и романтични текстове на песните й, във всеки порив на уютния й, южен глас. Ето, това е Magia Negra.

Дата на издаване: 10 ноември 2014 г. от World Village

  • Музикални акценти от Magia Negra – The Beginning на Омара Портуондо слушаме днес в предаванията „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Целият албум ще прозвучи в новото издание на Desafinado. Утре в програмата ни очаквайте завръщане към дебютния солов албум на кубинската пeвица.