След като спечели наградата „Гершуин“, Уили Нелсън изпълнява 11 непреходни мелодии от братя Гершуин в новия си албум Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin

След като спечели наградата „Гершуин“, Уили Нелсън изпълнява 11 непреходни мелодии от братя Гершуин в новия си албум Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin

Оказва се, че джазовите стандарти биха могли да се изпълняват и нестандартно! Точно това е направил Уили Нелсън с 11 непреходни мелодии от братя Гершуин, включени в новия му албум Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin. В тази връзка има и прецедент: през 1978 г. Нелсън издава Stardust – албум, който също включва популярни стандарти. Само че тогава той е имал сериозни затруднения с бизнесмените от Columbia, които са го възприемали само и единствено като кънтри певец, за разлика от днес, когато Нелсън вероятно се е почувствал едва ли не задължен да отговори на престижната награда „Гершуин“, присъдена му от Библиотеката на американския Конгрес през миналата година.

Освен автори на незабравими мелодии, братята Гершуин са били и доста добри разказвачи на интересни истории. И двете качества добре прилягат на Уили Нелсън (спомнете си класиката On the Road Again, която съжителства с вечните мелодии на братя Гершуин в The Great American Songbook). Всъщност Уили Нелсън е първият кънтри певец, който получава наградата „Гершуин“, споделяйки я с имена като Пол Макартни и Керъл Кинг. Нелсън признава, че в избора на репертоара за новия си албум се е възползвал от опита на своя бележит предшественик Франк Синатра. В Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin има и 2 дуета: Let’s Call the Whole Thing Off със Синди Лоупър и Embracable You с Шерил Кроу.

Логично новият албум на Уили Нелсън завършва с тъжната история на чернокожите жители на въображаемото гето Catfish Row в Южна Каролина. Кротката и непретенциозна кънтри версия на Summertime, изпълнена за първи път през 1934 г. като ария от операта Porgy And Bess, е един добър финал на новия албум на Уили Нелсън, който звучи премиерно днес в ефира на Джаз ФМ.  

Дата на издаване: 26 февруари 2016 г. от Sony Legacy

  • Новия албум на Уили Нелсън Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.