Sinatra: London – хроника на десетилетно приятелство

Sinatra: London – хроника на десетилетно приятелство

С 59 албума в кариерата си, Франк Синатра записва най-интензивно през 1962 и 1964 г. – тогава той ни представя по пет албума. 1962 г. обаче е с още един белег на изключителност – разположена в разцвета на кариерата на Синатра, през нея той прави поредица от музикални експерименти, като дори за един-единствен път записва извън Съединените щати – във Великобритания. Макар да е един от най-популярните поп изпълнители на XX в., Синатра има изумително малък брой направени, съхранени и издадени концертни записи – малко над 10, като приживе излизат само два. С над 50 неиздавани досега изпълнения, някои от които – на живо, в навечерието на вековния юбилей от рождението на Франк Синатра неговото семейство и Universal Music ни представят изключителната колекция Sinatra: London. Тя е продължение на поредицата, започнала с представяне на запомнящото се присъствие на Синатра в Лас Вегас и Ню Йорк чрез негови концерти там, но е първата, която има историографски характер, проследявайки хронологично историята на една силна връзка.

За Франк Синатра 1962 г. е година на смели стъпки напред. Вече утвърдил се певец и филмов актьор, той я започва с Sinatra and Strings – албум, в който имаме редкия шанс да го чуем със струнен оркестър и в първо сътрудничство с аранжора Дан Коста. Това е един от най-възторжено приетите от критиката и публиката албуми в дискографията на изпълнителя. След романтичните струнни годината продължава с яркия брас – няколко месеца по-късно излиза Sinatra and Swingin’ Brass. И отново първо сътрудничество – този път с композитора и аранжор Нийл Хефти. Следващият – All Alone, е само с валсови изпълнения, създадени с Гордън Дженкинс (работил с Andrews Sisters, Ела Фицджералд, Били Холидей, Луис Армстронг, Джуди Гарланд, Нат Кинг Коул). Годината завършва с Sinatra – Basie: An Historic Musical First, в който Синатра за първи път пее с Оркестъра на Каунт Бейси песни, аранжирани от Нийл Хефти. Точно преди него излиза Great Songs from Great Britain.

Франк Синатра записва този албум в края на дълго благотворително турне от 30 концерта в много страни по света, което финансира сам и по време на което събира средства за организации, подпомагащи децата. Той поема на пътешествие по света, за да се отдалечи от САЩ, където лошата слава на групата Rat Pack, в която участва със Сами Дейвис джуниър и Дийн Мартин, все повече накърнява неговата репутация.

Франк Синатра по време на записите за Great Songs from Great BritainФранк Синатра по време на записите за Great Songs from Great Britain. Източник: Frank Sinatra Enterprises

Някои от песните в Great Songs from Great Britain са смятани за част от американската песнопойка, но всъщност са британски. Такава е откриващата албума The Very Thought of You на Рей Ноубъл, както и A Nightingale Sang in Berkeley Square на Ерик Машуиц и Манинг Шъруин. Останалите девет песни и до днес са в категорията на редките бисери, далеч по-малко познати от тези две популярни пиеси. Някои от тях отдавна са прехвърлили океана, като The Gypsy, която към 1962 г. е хит и в Америка. Както е прехвърлила океана – само че от Нова Зеландия към Великобритания, маорската Now Is the Hour. А Roses of Picardy за първи път се издава сега и закрива допълненото издание на албума.

Такъв експеримент Синатра по онова време спокойно може да си позволи от позицията на своята популярност. И не само че не включва в албума хитове, а и поверява основната творческа роля на канадския аранжор Робърт Фарнън, който ръководи смесения оркестър от специално подбрани музиканти. Лондон е в екстаз! И Синатра се обръща към неговите граждани и към всички британци, като за специалното представяне на албума в предаването Light Programme по Би Би Си записва кратки анонси, които за първи път излизат в тази колекция. Те показват, че той не просто изпява, а и се вълнува от песните, добре познава Великобритания и е майстор на хумора. Във встъплението Синатра с уважение казва: „Когато стана ясно, че тази година ще съм във Великобритания, реших, че ще е чудесно да запиша албум с британски песни, създадени във Великобритания от британски композитори. Най-трудната част бе да реша кои от предложените ми песни да не включа.“ За аранжора и диригент Робърт Фарнън той казва, че е първокласен музикант, който е направил звукозаписния процес лек и приятен. И след това, песен след песен, споделя личните си впечатления. За The Very Thought of You споменава, че първият й изпълнител, заедно с Оркестъра на Рей Ноубъл, е бил Ал Боли, който загива при бомбардировка по време на Втората световна война. За The Gypsy си спомня, че я чувал, записана от Глен Милър и Луис Армстронг. С други, като I'll Follow My Secret Heart, Синатра има емоционална връзка – авторът й Ноел Кауърд му е личен приятел. Музиката го е срещнала и с Айвър Новело – автора на We’ll Gather Lilacs. С Каръл Коутс, който е създател на London by Night, Синатра вече е записвал през 1951 г.

Обложката на Great Songs from Great BritainОбложката на Great Songs from Great Britain

37-минутният албум е записан пред избрана публика в три поредни юнски вечери, всяка от които завършва с бурните аплодисменти на музикантите от оркестъра. Той е продуциран от собствената звукозаписна компания на Синатра – Reprise, издаден е на плоча само във Великобритания и едва през 90-те години на миналия век се появява на компактдиск в САЩ. В колекцията Sinatra: London албумът излиза в ремастериран вид, допълнен освен от специалните радио анонси (материалът до тук изчерпва съдържанието на диск 1), и от работни версии на шест от песните: The Very Thought Of You, A Garden In The Rain, London By Night, The Gypsy, A Nightingale Sang In Berkeley Square и We’ll Meet Again (в диск 2). Голям певец в студиото с голям оркестър – това припомняне на начина, по който преди се е създавала музиката, докосва романтични струни, но е и мечта за повече автентичност и спонтанност при създаването на музика днес. Тези записи ни позволяват съвсем отблизо да усетим Синатра като перфекционист, като внимателен и усмихнат партньор. Те са илюстрация и на уважението и почтителността, които музикантите в оркестъра проявяват към работата си с големия вокалист.

Диск 2 е допълнен с участието на Синатра в предаването Show Band Show на Би Би Си на 16 юли 1953 г., в което той се шегува и изпълнява на живо три песни – I’ve Got The World On A String, Day In, Day Out и London By Night, която представя като специално посвещения към любимия град. Обект на една от шегите в предаването е Бинг Кросби. Водещият припомня приятелството между двамата и Франк Синатра потвърждава: „Когато има проблем, той винаги е до мен... Причинява проблема!“ Публиката се смее. Водещият го пита: „А вие двамата не играете ли голф?“. Франк се зачудва: „С Кросби? А ти би ли играл голф с човек, който взема топката и я мята към дупката?!“. „Не.“ – отговаря чистосърдечно водещият. „И Крозби не играе!“ – казва Франк Синатра и следва дълъг, бурен смях. Това са първите запазени записи на Синатра във Великобритания – страна, която той за първи път посещава през 1950 г., но с която ще остане свързан до края на живота си.

1984 г. – кариерата на Синатра е в своя заник, макар да му остават още 14 житейски години, през които той все по-рядко се завръща към звукозаписната и концертната дейност. Междувременно е натрупал огромен репертоар, сред който публиката е намерила десетки любими песни от типа на New York, New York, Fly Me To The Moon, The Lady Is A Tramp, Strangers In The Night, My Way. Синатра ги представя – майсторски, с желание, с хумор и с лекотата на преживяното, осмисленото и разбраното за живота, на концерт в „Роял Албърт хол“ на 21 септември. Синатра толкова обича да пее там, че, както разказва дъщеря му Тина в документален филм на Би Би Си от 2012 г., близките му приятели наричат залата с неговото име – „Франсис Албърт хол“. И този концерт, под диригентството на Джо Парнело, едва сега се издава за първи път, като изчерпва съдържанието на третия, последен аудио диск в колекцията Sinatra: London. През същата 1984 г. вече е излязъл последният солов албум на Синатра – записаният отново с Куинси Джоунс (след It Might as Well Be Swing от 1964 г.) L.A. Is My Lady, а до края на звукозаписната му кариера остават само още двата дуетни албума от 1993 и 1994 г.

Съдържанието на колекцията Sinatra: LondonСъдържанието на колекцията Sinatra: London

В дивиди частта на Sinatra: London можем да видим два негови концерта в британската столица, и двата – записани в „Роял фестивал хол“ под диригентството на Бил Милър: единият – от 1 юни 1962 г. (сред публиката в залата е принцеса Маргарет), а другият – от 16 ноември 1970 г. (той е записан за телевизионното предаване на Би Би Си Night Of Nights и вече е издаван, но и тук за любителите на творчеството на Франк Синатра има специална изненада – за първи път те ще видят и ще чуят изпълнението на A Foggy Day).

Дата на издаване: 8 декември 2014 г. от Universal Music

  • Музикални акценти от колекцията Sinatra: London звучат днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“. Целия концерт от „Роял Албърт хол“ представяме в „Джаз емоции“, ремастерираното издание на Great Songs from Great Britain – в следващия брой на Singin’ & Swingin’, а работните моменти от създаването на албума, както и участието му в програмата Show Band на Би Би Си, ще чуем идната седмица.