„Симпатични откачалки“ – така The Brand New Heavies описват себе си и своите последователи в новия си албум Sweet Freaks

„Симпатични откачалки“ – така The Brand New Heavies описват себе си и своите последователи в новия си албум Sweet Freaks

Непринудени и жизнерадостни, The Brand New Heavies записаха 10-и студиен албум, в чието заглавие се самоопределиха и дефинираха почитателите си като „симпатични откачалки”. Sweet Freaks се танцува точно както е записан – на един дъх.

За да работи съсредоточено, квартетът се самопоставя под натиск и си определя срок от четири месеца да композира песните, да ги аранжира, да ги запише и да ги миксира. Резултатите са смесени – работната динамика се усеща в интуитивния подход към музиката, но пък това е първият албум на групата, който не излъчва поне един ярък хит – като Addicted от предходния Forward (2013 г.) или пък I Don’t Know Why (I Love You) от Get Used To It (2006 г.). Разбираемо е от The Brand New Heavies да очакваме песни, които да си припяваме, когато ни е весело, или пък подсещането за които да повдигне настроението ни. Sometimes, You’ve Got a Friend, Dream on Dreamer и ред други никога няма да спрем да слушаме с удоволствие. Андрю Леви казва: „Малко натиск не вреди. Имаше случай, когато подготвяхме един албум две години. Накрая не се получи зле, но това си беше дълго време. В такива случаи творецът губи усещането за спонтанност – разсъждаваш твърде много, започваш да изпитваш съмнения. А това не е добре“.

11-те песни в новия албум на британската група – Sweet Freaks, са приятни, естествени, леки, танцувални – точно както почувствахме самите музиканти и както ги видяхме на концерта им в София от фестивала ни Sofia Jazz Peak. Повечето са оригинални композиции на Саймън Бартоломю, но има и два кавъра – Sledgehammer на Питър Гейбриъл и Don’t Let Go на En Vogue – не толкова ярки, колкото първообразите. В дозата неангажираност, която The Brand New Heavies влагат в тях и в другите си песни в албума, е техният чар! Музиката те възприемат като забавление и игра. „По този албум работихме, както създавахме музика в началото. Събрахме се в една стая и всеки изсвирваше ритъма, който му е хрумнал в момента. Откриехме ли такъв, който да ни харесва, песните на практика се пишеха сами. Просто трябва да ги оставиш да се появят на бял свят“, разказва Андрю Леви.

С отсъствието на амбиция и претенция Sweet Freaks не е събитие, но е голямо забавление!

Дата на издаване: 24 ноември 2014 г. от Eagle Rock

  • Песни от Sweet Freaks на The Brand New Heavies звучат в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters днес.