Силйе Нергард с нов албум Chain of Days, свободен от жанрови определения и белязан от дълбоката и загадъчна норвежка душевност

Силйе Нергард с нов албум Chain of Days, свободен от жанрови определения и белязан от дълбоката и загадъчна норвежка душевност

Една от най-продуктивните и обичани норвежки джаз певици Силйе Нергард реализира своя 15-ти пореден албум. Той се нарича Chain of Days и отново е силно поетичен, свободен от жанрови определения и белязан от дълбоката и загадъчна норвежка душевност. Това е нейният начин да разказва истории, нанизани като „броеница от перли“, както тя самата се изразява. В албума, чието заглавие се превежда като „Низ от дни“, тя е включила 11 песни, свободни като стил, отвъд границите на жанровете, като внимателно фокусът е насочен върху мелодията – една от силните страни на Силйе. Чуват се елементи на фолк, поп, джаз, норвежки традиционни мотиви, блус, но всички песни са белязани от разпознаваемия и изтънчен почерк на северната джаз дама.

Изненадващо е, че самата Силйе Нергард си признава, че за първи път е почувствала свободата по време на записите в студиото в Осло и е била напълно отдадена на звукозаписния процес, въпреки че Chain of Days все пак е 15-ят албум в кариерата й. Може би това се дължи на факта, че записите са осъществени от всички музиканти на принципа на живото изпълнение, като инструменталистите и вокалистът са заедно в момента на музициране. Това само по себе си е голямо предизвикателство и за артистите, и чисто технически - за саунд инженерите. Но като се има предвид фактът, че тя е много опитна и обиграна певица, а музикантите й са изключително талантливи, този експеримент се е превърнал в забавление и в радост от музиката, коята се случва тук и сега.

Записите от последния албум на Силйе Нергард са нов опит за нея, с който тя е много горда. Тя представя Chain of Days с посвещението: „Надявам се, че правя музика, която да съпътства слушателя в ежедневието. Надявам се, че песните ми хващат слушателя за ръка и го превеждат през добрите и лошите времена в неговия собствен низ от дни.“

И пак по нейните думи всичко е създадено с огромен трепет и вълнение. Цветно и пъстро откъм стилове, богато е на инструментални тембри – китари, ударни, бас, тромпет, мъжки хор, а аранжиментите са направени с много въздух и вътрешни пространства. Силйе Нергард остава вярна на своя принцип „Малкото е много“ – много характерен за северната поетична и минималистична естетика.

Едни от най-красивите изпълнения в албума са The Dancefloor – дует от красивите гласове на Силйе и Кърт Елинг, Morgenstemning – единствената песен в албума, изпълнена на норвежки език, а така също и кавъра на Hunting High and Low на групата A-ha, направен много вдъхновено от норвежката джаз певица, с цялото й уважение към музиката на тази формация.

Дата на издаване: 16 март 2015 г. от Okeh

  • Музиката от Chain of Days на Силйе Нергард представяме премиерно днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ и в цялост в новото издание на Singin’ & Swingin’.