Силата на човешкия дух, претворена в новия албум на Кристиан Карам Nar

Силата на човешкия дух, претворена в новия албум на Кристиан Карам Nar

Nar е дебютният албум на квинтета на Кристиан Карам. В групата свири брилянтният български басист Петър Славов

На 28 януари излиза новият албум на вокалистката Криастиан Карам, наречен Nar. От арабски заглавието означава „огън“. Това е първият дългосвирещ проект на вокалистката от 9 г. насам и първият, който тя записва заедно със своя квинтет. Nar беше включен в обзора на списанието Jazziz за януари 2022 г. с десетте албума, за които трябва да знаете.

Името на Кристиан Карам е добре познато в България, която тя определя като свой втори дом. Певицата от години изследва българския фолклор и неведнъж е изнасяла майсторски класове у нас. Карам е родена в Бейрут, Ливан, но от дълги години живее в САЩ. Там преподава вокално и ансамблово майсторство и писане на музика в Музикалания колеж „Бъркли“ в Бостън. Кристиан ръководи награждаваният ZilZALA Ensemble и Балканския хор „Плетеница“, който изпълнява основно български фолклор – автентични песни и композиции на автори като Филип Кутев и др. През годините работи съвместно с имена като Боби Макферин, Тигран Хамасян и Джейми Хадад, пяла е на една сцена с Янка Рупкина и Бинка Добрева от „Мистерията на българските гласове“. Бинка Добрева казва за Карам: „Тя има мистерията на българския глас, улавя душата на музиката и я изпява като своя собствена. С любовта ѝ към традицията и умението ѝ да я споделя убедително Кристиан Карам свръзва културата ни с културите на други народи. Мисля, че в предишен живот е била българка.“

Тази силна връзка с България Кристиан Карам продължава и в новия си албум Nar, в който свири басистът Петър Славов, а другият любопитен момент е, че в репертоара си вокалистката включва и една българска народна песен – „Петлите пеят“. Удоволствие е отново да слушаме Петър Славов в качествена музикална продукция и за пореден път да се насладим на майсторското му и изключително интуитивно музициране. Всъщност групата, с която Карам записва Nar, е съставена изцяло от блестящи музиканти, чийто разностранен произход и бекграунд са вплетени по много естествен начин в едно пъстро и плътно музикално платно, с множество влияния и наслагвания. В записите свирят още роденият в Украйна пианист Вадим Неселовски, японският барабанист Кейта Огава и палестинският челист Насим Алатраш, който с виртуозността си допринася за превръщането на Nar в изискано преживяване. Като „пет сили“ - така Кристиан Карам определя участието на всеки един от артистите в албума. „Когато импровизираме, има такова доверие и се ражда толкова силна радост!“ – посочва певицата.

Официалният видеоклип към песента Beirut от албума Nar. Beirut e написана веднага след опустошителните взрививе в родния град на Кристиан Карам през 2020 г.

Музиката в Nar е еклектична и изгражда топъл мост между джаза и традициите на Близкия Изток и Балканите. В албума Кристиан Карам пее на английски, български, арабски, арменски и френски език и няма момент, в който тя да не се чувства комфортно и да не владее завидно своя великолепен инструмент – гласа си. Музиката в Nar е като стихия, която поглъща и въвлича слушателя в богат и щедър музикален свят. С всичките влияния, послания и натрупвания, които изобилно присътват в Nar, той по-скоро въздейства като пълноводна река, която ни повежда в нова посока.

Nar е създаден в много труден период, белязан, от една страна, от началото на пандемията, а, от друга, от трагедията в Бейрут през август 2020 г. Вокалистката преживява много болезнено опустошителните взривове в родния си град. Затова и Nar е за силата на човешкия дух, музиката в него е насочена към изследване на човешката връзка и взаимодействие, както и на пътищата, които ни помагат да преодолеем мрака и несгодите. За тези пътища Карам споделя: „Истинско предизвикателство е да продължиш да твориш и да устоиш сред толкова много несигурност, в момент, когато Бейрут е опустошен, а световната музикална индустрия се е сринала. Но истински вярвам, че това е единственият ни път на този исторически кръстопът. Повече от всякога е жизненоважно да облекчим страданието, да преодолеем загубата, да създаваме красота и смисъл, да сме заедно, да лекуваме, да празнуваме всичко, което все още имаме на разположение.“

Дата на издаване: 28 януари 2022 г.

Ключови думи: