Щастливи и красиви заедно: Белослава издава нов албум – „Красотата“, с концертна премиера утре в Зала 1 на НДК

Щастливи и красиви заедно: Белослава издава нов албум – „Красотата“, с концертна премиера утре в Зала 1 на НДК

На Белослава й подхожда да пее красиво за любовта и с любов за красотата – те струят от нея, тя ги обменя като енергия с публиката. Новият двоен албум на вокалистката е със заглавието „Красотата“ и се състои от две части – първата – едноименна и с нови песни, втората – озаглавена „Любовта“ и със записани преди години акустични версии на най-обичаните от публиката нейни песни. Концертната премиера на албума ще бъде утре вечер в Зала 1 на НДК.

През годините от последния си албум досега Белослава никога не бе далеч от своите почитатели (по-точно ще е да ги наречем приятели), които имахме нужда от нейния тих и топъл глас, споделящ усещането да си щастлив. „Лятото зад ъгъла“, „Времето за мен си ти“ с Venzy, „Няма“, „Красотата“ с Елена Кокорска, „Мама“ – една след друга се появяваха песните, надграждащи усещания. Останалите шест песни, които за първи път чуваме сега, завършват тази картина на красота и любов. „Сън“ е най-новият сингъл – дует с Графа, а Белослава избра „Любовта“, за да представи албума пред слушателите на Джаз ФМ. Тази песен открива първия диск и ще постави началото на концерта утре вечер в Националния дворец на културата.

Колко много имаме нужда от красотата, колко много е тя вътре в нас, колко малко трябва да я изявим... „Концертът започва така: „Красотата, когато е млада, тя покорява. После без милост и жал изоставя. И остава онази вселена, скрита в душите ни дълбоко – тя не се променя.“ Красотата разлюбва, ако не знаем как да я храним – с музика, с обич, с душа. Идеята на този концерт, мисията на албума, цялото това послание от последните години на мен и на моите колеги – Живко Петров, Антони Рикев, Зафая, е да напомняме и да апелираме за красотата отвътре. Хайде сега да се обърнем навътре към нас.“ – призова Белослава в студиото на Джаз ФМ в първо интервю за представяне на албума, отпечатан само преди часове.

„През последните 18 години всички ние крачим смело на сцената заедно с нашите последователи и красотата все повече започва да личи. Отглеждайки нашата публика и тя, обичайки ни, възпитаваме музика в нас, която ни прави много по-хубави. С годините човек става по-добър, по-хубав, по-смислен, по-жизнен, особено ако е отглеждал една душа, която винаги е била издигана в култ.“ – обяснява своята визия за смисъл на живота Белослава. В песните от „Красотата“ тя я изпява с думи на нежност, близост, спокойствие, желание, със страст към живота.

„В красотата и любовта са цялото съзерцание и красота на живота ни. Животът е много труден за много от хората, но изкуството помага да погледнеш света под друг ъгъл. Да съумееш да запазиш чара на тези вселени е наистина мисия – и трябва да си го говорим, за да успяваме. Животът е сложен и тежък, но ние трябва да сме победители.“ – обяснява своята вяра Белослава. Мисията на любовта и красотата тя ще сподели с публиката в София (23 април, 20 ч., Зала 1 на НДК), Бургас (25 април, 20 ч., Операта) и Варна (датата и залата ще бъдат обявени допълнително), като концертите ще продължат и в други градове на страната. Утре в НДК до нея на сцената ще са Живко Петров – пиано, Димитър Семов – ударни, Димитър Карамфилов – бас, Росен Захариев – тромпет и перкусии, Елена Короска – вокали, дуетни партньори ще са Графа и Venzy, с бийтбокс ще участва Адриана Николова – Печенката, включват се и танцьорки от балет „Нова“.

Изцяло акустична, записана преди няколко години, е втората част на албума „Красотата“. Тя е озаглавена „Любовта“ и съдържа песни, които са станали част от нашия музикален и житейски ген – „Падам и не потъвам“, „Между две луни“, „Където си ти“, „Слушай ме“, „Ти и аз“ и т.н. – общо десет. Такова музикално наследство със сигурност носи удовлетворение за артистите, а за слушателите остава възраждането на спомените за щастливи дни, озвучени от тези песни. Белослава разказва: „Записахме този албум преди няколко години. Знаехме, че ще го издадем един ден, но не знаехме кога. Сега двата проекта се допълниха много и станаха един албум. Това са акустични версии, изсвирени от Лили Йончева – перкусии, Юрий Божинов – контрабас, Живко Петров – пиано, и аз – глас. Влязохме в студиото в 10 ч. и излязохме в 16 ч. Всички хора познават тези песни, но в тези версии не са ги чували. Беше време да затворим съвсем кръга на отминалото, за да продължим смело напред.“ В импровизациите тук усещаме новите посоки, в които сме поемали в живота, окрилени от тази музика.

И ще продължим по пътя – обичащи, красиви. Щастливи.

  • Интервюто на Светослав Николов с Белослава за представянето на албума „Красотата“ и концерта утре вечер в Зала 1 на НДК можете да чуете чрез бутона „Аудио“.