Сериозни музиканти, които обичат да се забавляват: Gordon Goodwin’s Big Phat Band за първи път с коледен албум – A Big Phat Christmas WRAP THIS!

Сериозни музиканти, които обичат да се забавляват: Gordon Goodwin’s Big Phat Band за първи път с коледен албум – A Big Phat Christmas WRAP THIS!

Забавните коледни мелодии са развити в сериозни джаз пиеси, които звучат весело в албума A Big Phat Christmas WRAP THIS! на Gordon Goodwin’s Big Phat Band. Групата е съставена от някои от най-добрите сесийни музиканти на Лос Анджелис и така дава възможност на изключителни инструменталисти да представят веселата и ведра страна на характера си извън сериозните музикални ангажименти.

A Big Phat Christmas WRAP THIS! включва както по-класически, така и по-малко популярни коледни песни. „Има доста високи критерии за това една песен да стане коледна класика. Когато подбирах композициите, се опитах да намеря баланса между по-стари и по-нови песни, между по-познатите и по-малко интерпретираните. Над всичко това, исках да набавя материал, който да ни позволи да направим това, което обичаме да правим като група – да свирим енергично и всеотдайно, с дух на оптимизъм и благодарност. Това са нашите ценности на сцената и извън нея.“ – казва в посвещението си към албума Гордън Гудуин.

Gordon Goodwin’s Big Phat Band е група съмишленици, които изявяват големия си талант и огромни способности с усмивка, забавлявайки се, доставяйки удоволствие на себе си, следователно – и на публиката. Макар да е авторитетен и да е всепризнат като носител на четири награди „Грами“, съставът носи духа на детето – изследователи, но и забавляващи се, ангажирани, но и неприемащи се твърде насериозно. Те са в центъра на музиката, но внимателно стоят извън общото течение. Те не се натрапват, не търсят популярност на всяка цена – публиката ги търси, защото ги харесва. И за да останат винаги такива, не влизат в руслото на съвременната музикална индустрия – старателно се пазят от обвързване с голяма звукозаписна компания, в която интересът на акционерите може да е над музиката и вниманието към слушателите.

Макар сесийни музиканти в Лос Анджелис, някои от участниците в Gordon Goodwin’s Big Phat Band са добре познати имена и като солови изпълнители. В България най-популярни са саксофонистът Ерик Мариентал, както и тромбонистът Франсиско Торес – откритие на Пончо Санчес, член на неговия състав, а впоследствие и лидер на група и преподавател. Но и другите са големи имена – тенор саксофонистът Джеф Дрискил, например, е работил с Принс, Ани Ленъкс, Майкъл Болтън, Джош Гробан, Take 6, Пати Остин, Даян Рийвз, Клеър Фишър; записвал е музика за киното на Джон Уилямс, участва в саундтрака на „Играта на играчките 3“. Басистът Трей Хенри е свирил с Филхармонията на Лос Анджелис, Оркестъра на „Холивуд боул“, в церемонии по връчване на наградите „Оскар“ и „Еми“, с Хенри Манчини, Джони Кеш, Линда Ронстад, Куинси Джоунс, Рей Чарлз, Мейнард Фъргюсън, Натали Коул, Мишел Льогран, Аирто Морейра – общо присъства в близо 200 албума и в десетки филми и телевизионни предавания; той е член на групата на Тиърни Сътън. Тромпетистът Уейн Бъргърън пък е член на групата на Мейнард Фъргюсън; Мел Торме, Кунси Джоунс и Роби Уилямс са имената на някои от стотиците музиканти, за които е записвал; участва в записите на музиката и на стотици филми. И така нататък, и така нататък.

Гордън Гудуин притежава талант да избира и да събира, да менажира, а също – и да композира и дирижира. Освен че свири на пиано в собствения си състав, той е автор на мюзикъл на „Дисни“, автор е на музиката към „Обществен враг“ и „Да изчезнеш за 60 секунди“, носител е на наградите „Грами“ и „Еми“, гост-диригент е на Лондонския симфоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Сиатъл. „Когато слушам изпъненията на Gordon Goodwin’s Big Phat Band, веднага ми прави впечатление съвременната музикална гледна точка на Гордън, динамиката на оркестъра, ятото превъзходни солисти и приповдигащото звучене.“ – казва в абсолютно еднозназначно признание Куинси Джоунс.

Не точно идеална, макар да е точно такава, но по-скоро – човешка: така звучи хубавата музика на Gordon Goodwin’s Big Phat Band и в техния първи коледен албум.

Дата на издаване: 6 ноември 2015 г. от 1201 Music

  • Пиеси от A Big Phat Christmas WRAP THIS! на Gordon Goodwin’s Big Phat Band слушаме в „Джаз ден“ и All-Time Jazz Masters.