Secular Hymns на Маделин Пейру: благодарност за даровете и молитва за бъдещето – лични и всемирни

Secular Hymns на Маделин Пейру: благодарност за даровете и молитва за бъдещето – лични и всемирни

Болките в миналото не са ни обезсърчили – те са възпети с благодарност за преживяното и с молитва за повече слънчеви дни вбъдеще с новите сили, с които сме се сдобили. Записан на живо пред притихнала публика в църква от XII в. в английската провинция с три гласа и три струнни инструмента – това е албумът Secular Hymns на Маделин Пейру.

С него тя отбелязва 20 години от дебюта си, след който бързо стана един от най-значимите артисти в световен мащаб. Маделин съумява да се изгради така след детство, изпълнено с местене от един град в друг, от един на друг континент; след младежки години, свързани с напускане на училище още на 15-годишна възраст и пеене за стотинки по улиците на Париж; след ранна зрялост, белязана от битка със зависимостта от алкохола и от концерти в малки нощни клубове в САЩ, в един от които е открита от търсача на таланти на Atlantic Records Ив Буве…

В новия си албум Secular Hymns Маделин Пейру достига до върха на интимността, с която ни очарова още при своя дебют. През годините тя трябваше да запише много песни, които да я направят първо – позната, след това – известна, и накрая – влиятелна в музиката. И ето че сега в Secular Hymns Маделин има целият комфорт да твори според собствените естетически стандарти, които разви през годините, споделяйки с много блус в джаз изпълненията си преживяното, направило ни по-добри. Както цитира Матис в подписа в имейлите си: „Един творец никога не трябва да бъде собствен свой затворник, пленник на модата и на успеха.“ Албумът – категорично най-добрият й досега – съдържа песни на автори от различни поколения в американската традиция, изпълнени само от три гласа и три струнни инструмента – в този албум Маделин е с китариста Джон Херингтън и басиста Барак Мори. Записани на живо пред публика в църква в английската провинция, песните звучат като молитви, с които се обръщаме към Бога с благодарност и молба.

Репертоарът в Secular Hymns е изграден от песни, композирани или направени прочути от Ерик Клептън, Том Уейтс, Пати Смит, Алън Тюсон. В албума присъстват и творби на ритъм енд блус певеца от 60-те Лий Дорси, госпъл легендата Систър Розета Тарп, прочула се със своите изпълнения глас и китара през 30-те и 40-те, та чак до живелия през XIX в. Стивън Фостър – Бащата на американската музика. „В новия си албум изследвам интимния традиционен звук на триото чрез смесица от одухотворени песни от ритъм енд блуса, фолка и джаза. Албумът улавя съдържащите се в тези десет искрени „светски химна“ празничност и възхвала. Всяка песен разказва като споделени в молитва истории на себеосъзнаване и развиване на усещането за общност. В своята същност това са молитви – лични и всемирни.“ – обяснява Маделин Пейру. Песните са за справянето с проблеми, които не са ни довели до отчаяние, а са ни извели до ново ниво на принос към света – като пътя напред отвъд раздялата или неравноправното отношение към жените.

„Историята започва с концерт в английската провинция, след който получих най-ценния комплимент – че песните ни са изпълнили залата с духовен хуманизъм. Това е резултатът от записите, които направихме след това в същата малка църква, от тук е и заглавието на албума – Secular Hymns.“ – казва Маделин Пейру. Ето и самия контекст на създаването на албума: прочутият френски готвач Реймон Блан закупува старо имение в малкото селце Грейт Милтън в Оксфордшир, където организира събития, включително деветстепенни вечери в ресторанта си, носител на звезда на „Мишлен“. Като част от преживяването, гостите се канят на концерт в близката църква в нормандски стил „Пресвета Дева Мария“. Звездата на едно от събитията през миналата година е Маделин Пейру с нейното трио. „На саундчека пеех Guilty на Ренди Нюман. Гласът ми звучеше невероятно в пространството, оформено с много сводове. Облицованият в дърво таван създаваше интересно ехо. Концертният ми звукорежисьор Дъг Досън каза, че трябва да запиша албум там.“

Музикантите наемат църквата за три дни: един – за репетиция, втори – за запис на живо пред публика на песните от албума и трети – за евентуален презапис на отделни моменти. Secular Hymns откроява умението на тримата музиканти – Маделин Пейру, Джон Херингтън и Барак Мори, да създават органична музика в звук, оформен от постоянни концерти в продължение на над две години.

„Помежду си се сближихме и заедно разширихме звученето на триото. Джон стана много обигран на китарата, а Барак е майстор на лъка. Освен това и двамата обичат да пеят.“ – споделя Маделин Пейру. Самата тя достига до нови върхове в таланта си да прониква в душата на слушателя по неведоми пътища, без „физически“ да я докосва. Тримата боготворят музиката, изпълняват я със смиреност и скромност, като нейни приносители. Точно както отправят към Бога молитвите на хората – с благодарност за даровете, с молба за повече лекота занапред.

Дар от самата Маделин Пейру към почитателите й е отпечатък на нейна художествена творба, предаваща усещането й от работата по албума Secular Hymns. Посланието е: „О, блус, блус и пак блус! Химн за този ден.“

С удивително кратката си дължина от 33 минути, този албум улавя есенцията на общуването със себе си, с ближните, с Бога. Secular Hymns е съвършеният албум на Маделин Пейру, който още преди 20 години знаехме, че един ден ще чуем.

Дата на издаване: 16 септември 2016 г. от Impulse!

  • Песни от Secular Hymns на Маделин Пейру слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес преди пълното представяне на албума идната седмица в Singin’ & Swingin’.

Източник на снимките: фейсбук профила на Маделин Пейру, с изключение на църквата в село Грейт Милтън - сайта на местната църковна общност