Sci-Funk на Funkallero – личности, свързани в любов, градят свят на красота за всички

Sci-Funk на Funkallero – личности, свързани в любов, градят свят на красота за всички

Ярките действия на личности, споделящи обща кауза и свързани в любов, водят до красив резултат за цялата общност. Това е светът, който придобива форма под нашето благородно въздействие, а ключови за пълноценната ни роля са отговорността към задачата и майсторството в изпълнението й. Когато след време видим резултата, оценяваме го, щастливи и доволни, осъзнаваме колко сме израсли в този път. Този факт от действителността илюстрира музиката от албума Sci-Funk на Funkallero. Във формацията, водена от пианиста Васил Спасов, своя талант вливат Димитър Льолев (саксофон), Мирослав Иванов (китара), Радослав Славчев – Riverman (бас), Георги Марков (барабани). „Когато пиша музика, имам предвид специално хората, които ще я изпълняват. Музикантите във Funkallero сме приятели. Пиша конкретно за тях, защото зная какво ще извадя от тях и те с какво ще допринесат.“ – казва Васил Спасов в студиото на Джаз ФМ. Личностите в тяхното взаимодействие са системата за предаването на движението напред в съвършената подредба на живота, както виждаме на обложката на Димитър Трайчев – художествена репродукция на предавателния механизъм на BMW.

Funkallero носят фънка в своето име, той е в основата на изкуството им. Върху него обаче се разполагат чисто джазови импровизации, а в някои интригуващи моменти посоката отвежда към фюжън и джаз рок. Ярките индивидуалности правят света пъстър! „Когато влагам себе си в една пиеса, искам да се почувствам щастлив. Затова всички цветове на изписването на албума, а и на преходния, са шарени. Иска ми се да добавя допамин в усещането на хората в този момент.“ – обяснява подхода си авторът.

Музика от и за живота в дебютния едноименен албум на Funkallero

Публиката обича фънк музиката, защото тя описва радостта, след като предхождащият го блус е изпял мъката. За музикантите тя развива джаза. „Фънкът е естествено продължение на суинга. С него можеш да се изразиш на съвременен език с музиката, която си учил – джаз и бибоп – и да стигнеш чак до фюжън културата. Хърби Хенкок измисля този начин и ще се полаская, ако слушателите чуят неговото наследство в музиката ни.“ – казва Васил Спасов.

Той посвещава албума на отишлите си от нашия свят негов баща Методи Спасов и негов приятел и колега Васил Пармаков.

Концертната премиера на Sci-Funk на Funkallero ще бъде специално на Деня на музиката – 1 октомври. Началото е от 20 ч. в „София лайв клуб“. Събитието ще бъде открито от Светослав Николов от Джаз ФМ.

  • Интервюто му с Васил Спасов, проведено в навечерието на концерта, можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“. То е илюстрирано от някои от пиесите от албума Sci-Funk.

Дата на издаване: 15 април 2019 г. от Music Clinic Records

Sci-Funk на Funkallero ще бъде представен и на Plovdiv Jazz Fest. Музикантите ще чуем на 31 октомври от 23 ч. в Bee Bop Café.