Сбъднат блян е „С теб“ от предстоящия албум Voicewalk на Павел Терзийски

Сбъднат блян е „С теб“ от предстоящия албум Voicewalk на Павел Терзийски

Това е първата му самостоятелна песен на български език

Песен – мечтание е „С теб“ на Павел Терзийски от неговия предстоящ албум. Тя събужда желание у всеки да преживее близостта в любовта, да осъществи стремежа, да достигне до онова, което ще му донесе безкрайно щастие. „Намерил съм удовлетворение, търсейки точно това. Когато имам силен копнеж за нещо, много пъти то избива в музика.“ – споделя Павел Терзийски. Това е първата му самостоятелна песен на български. „Самата музика провокира езикът да е български.“ – казва той. В „С теб“ той хармонизира гласове в хор. „През последните години много работя с гласовете и наблюдавам, че става все повече. Естествено ми дойде да е така. Донякъде ме провокира работата ми по спектакъла „Цветята“ с Калин Ангелов. Идеята на тези гласове е да те потопят в море от нещо, което ти е познато. Първосигнално човек се разпознава в звука на гласа, което не е така с музикалните инструменти.“ – очертава посоката музикантът. Това цялостно се отнася към предстоящия му албум Voicewalk – „гласоходене“, както превежда заглавието. Павел Терзийски сравнява изживяването с това да изпиеш чаша портокалов фреш. Песен за любовната хармония, в „С теб“ той постига красива хармония между гласа и електрониката: „Това е свързано с усещането за цялост, което имам, когато слушам моя музика. Трябва да звучи така, че да си кажа отстрани – готово е.“

„С теб“ е плавно изпято изречение, в което без препинателни знаци всяка дума може да се прочете чрез съседните и да развие смисъла: „с теб вървя навсякъде без следа във вечността намирам себе си чрез теб искам с теб да летя“. Привличащо, потапящо и обаятелно е това изпълнение, което анонсира Voicewalk: „Виждам, че нещата вървят към албум без бийт и барабани. Имам желание и усещане за това. Бих се радвал много, ако песните в него са повече с пиано и глас и с всички наслагвания на хоровото звучене. Идеята ми е да има повече гласове и по-малко от други партии, които обичайно биха прозвучали. Все още обаче не съм сигурен.“ Това ще е трети самостоятелен албум на композитора и вокалист, познат ни с непрестанното търсене и вкуса към експеримента. Той постоянно се устремява към непознати територии, интересно пътешествие за него и за публиката. Отправна точка е „С теб“. „Надявам се, че песента ще докосне много хора.“ – изразява желанието си той.

Павел Терзийски възнамерява да издава песните поотделно, за да им даде самостоятелен живот. Албума той подготвя с подкрепата на Национален фонд „Култура“, с чието финансово съдействие се реализира и вокален уъркшоп, на който ще е първи водещ. Поредицата стартира на 19 април в 19 ч. в „Гьоте институт“, който е партньор на инициативата. Входът е свободен. „Каня всеки, който намира за вълнуващо да използва гласа си като музикален инструмент и иска да постигне удовлетворението, което пеенето дава. Целта е да се запознаем и да споделя опита си до момента.“ – казва вокалистът. Проектът от пет уъркшопа е на Big Banda – независимо сдружение на музиканти и визуални артисти и ще продължи и през следващите седмици.

Ключови думи: